18 TEMMUZ, PERŞEMBE, 2019

Heidegger'in Nietzsche'si

Sadık Erol ve Volkay Ay’ın derlediği; felsefe tarihinin önemli karşılaşmalarından birine odaklanan, Heidegger’in Nietzsche’yi kendi düşüncesine nasıl yerleştirdiği ortaya koyan Heidegger'in Nietzsche'si, Ayrıntı Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Sadık Erol Er, Volkan Ay, Feyruze Cılız, Erdem Baykal, Sebahattin Çevikbaş, Metin Topuz, Kurtul Gülenç ve Aşkın İnanç Duru’nun çevirdiği bu kitapta Heidegger, hem Batı metafiziğinin son halkasına cevap vererek onun ulaştığı sınırı gösterir hem de Avrupa nihilizminin yıkıcı etkilerini ortaya koyan Nietzsche’nin kaygısını yüklenerek ona belirli bir mesafeden de olsa eşlik eder.

​Nietzsche, Heidegger’i altüst eden bir filozof ve aynı zamanda nasıl düşünebileceğimizi, düşünmenin ne demek olduğunu öğreten bir öğretmen veya batı düşünce geleneğine sıkışmışlığı ile uzak durulması gereken bir metafizikçi olarak yer edinse de, son kertede aşılması gereken bir dağdır. Bu yüzden Heidegger, Nietzsche’nin dağının zirvesine çıkmak için değil, kendi sarp kayalıklarına yol almak için kökensel olarak Nietzscheci bir yol izlemiştir. Heidegger’in Nietzsche okuması, dar anlamda bir “yorumlama”dan ziyade, bir hesaplaşmadır, iki zirveyi birbirinden ayıran bir körfezin karşı yakasındaki “münzevi ruhlu” dostla yapılan bir diyalog veya tartışmadır. Heidegger, kendi yolunu tıkayan Batı metafiziğinin uçurumunun yanından geçip gitmek için birçok açıdan bu Nietzscheci yolu kullanmışsa da, sonunda adımlarını başka bir noktaya çevirdiğini iddia eder. Ancak gerçekten de düşünce için yeni bir yol çizebilmiş midir?

Görsel: Kitap kapağında yer alan Gizem Yonca Akgün'ün illüstrasyonundan alınmıştır. ​​

0
2115
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage