26 ŞUBAT, ÇARŞAMBA, 2020

Gerçekçi Bir Masal: Vejetaryen Külkedisi

Nunila Lopez ve Miriam Camerus'un kendilerini kurtaracak kişiyi bekleyen edilgen karakterler yerine, yaşamlarının kontrolünü eline alan güçlü kadınları başka bir Külkedisi hikâyesi üzerinden anlattıkları Vejetaryen Külkedisi, NotaBene Yayınları tarafından yayımlandı.

Kitaptaki en önemli sembol olan “Yeter perisi”, kadınlara uzun yıllardır öğretilmeye çalışılan çerçevesi çizilmiş mutluluk tablosunun ve beyaz atlı prens mitinin terk edilebileceğini gösteriyor. Kitap, bir yandan külkedisinin vejetaryen olabileceğini ve prensle tartışmalar yaşayabileceğini anlatırken, öteki yandan külkedisinin güzelliğini gösterişli kıyafetler yerine gözyaşlarının da yansıtabileceğini gösteriyor.

Vejetaryen Külkedisi, baloda hayallerinin prensiyle tanışıp “sihirli” ayakkabı ayağına uyunca sonsuza kadar mutlu yaşayan Külkedisi’nden bahsetmiyor. Sıradan masallara sıkışmış kalıpları sorgulayan NotaBene Yayınları, bu kitapla da her yaştan okura, kadınlara dayatılan toplumsal rollerin kabullenilmek zorunda olmadığını anlatıyor.

0
3094
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage