21 HAZİRAN, PAZARTESİ, 2021

Galeri Nev İstanbul’dan Yeni Sergi “Yedinci Vadi”

Galeri Nev İstanbul, “Yedinci Vadi” (The Seventh Valley) başlıklı grup sergisine 28 Ağustos’a kadar ev sahipliği yapıyor. Alev Ebüzziya Siesbye, Behçet Safa, Bilge Friedlaender, Canan Tolon, Füsun Onur, Gökçen Dilek Acay, Murat Morova ve Serdar Arat’ın eserlerinin yer aldığı sergi, Pers Mitolojisi’nde Simurg olarak geçen ve her şeyi bildiğine inanılan efsanevi kuşun peşine düşen kuşların uğradığı yedi vadiden ilham alıyor.

“Yedinci Vadi” başlıklı sergi, izleyiciyi içinde bulunduğumuz dönemde içsel yolculukları esnasında karşılaştıklarını, göze aldıklarını ve yüzleşmelerini düşünmeye davet ediyor. Galeri Nev İstanbul, yeni bir döneme başlamadan önceki bu son sergisinde içinde döngüselliği, ritüelleri, mitolojiyi, doğa – insan ilişkisini ve biçimsel arayışları barındırarak birlikte inşa edeceğimiz umudu yeniden hatırlatıyor.

“‘Bilgiye nasıl ulaşırız?’ Belki de bu, Simurg Efsanesi’nin ortaya çıkışının temel sorularından biridir. Rivayete göre, bilgeliğine inanılan bu kuşun kanadından bir tüy bulan tüm kuşlar yolunda gitmeyen şeyler için ondan yardım istemeye karar verince, ona ulaşmak için yedi dipsiz vadiyi geçmek zorunda kalırlar. Zaman içinde her şeye sahip olmanın hevesine kapılanlar, güzellikten gözleri kamaşanlar, cehalet yüzünden ne aradığını bile unutanlar, umudunu kaybedenler, yalnızlaşıp bencilleşenler ve altıncı vadide de dedikodulara kanıp yolundan vazgeçenler kaybolup gider. Yedinci Vadi, yani Ben Vadisi’nde ise her kuş ayrı bir şey söyleyerek hep bir ağızdan konuşmaya, birbiriyle mücadele etmeye, liderlik yarışına girmeye başlar. Bu vadiyi aşmak zordur; yalnızca otuz kuş Kaf Dağı’na varabilir. Burada ise Simurg’un aslında ‘otuz kuş’ demek olduğunu, yani aradıklarının kendileri olduğunu anlarlar; bilgeliğe giden yol, esasında kendilerine yaptıkları yolculuktur.

Arada kaldığımız bir zamanda, belirsizliklerle mücadeleye umudumuzu yitirmeden devam etmeye çabalarken, tıpkı bu yedi çetin vadide olduğu gibi her gün başka bir zorlukla yüz yüze geliyoruz. Sanat ise bize eşlik ederek yolumuzu açmaya, birlik olmamıza, keyif ve ilham almamıza, sorgulamamıza imkân tanımaya ve kendi içinde bir bilgi evrenini inşa etmeye devam ediyor. Simurg, dünyaların yıkılışlarına ve yeniden yapılışlarına şahit olurken, durduğumuz eşik ise adeta ‘Yedinci Vadi’ye benziyor.”

“Yedinci Vadi” (The Seventh Valley) başlıklı grup sergisini Galeri Nev İstanbul’da 28 Ağustos’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Künye:
1- Alev Ebüzziya Siesbye, İsimsiz / Untitled, 2020, h: 29,5cm, ø: 26,5 cm
2- Gökçen Dilek Acay, İsimsiz / Untitled, 2019, Tuval üzerine nakış / Embroidery on canvas, 25 x 25 cm
​3- Murat Morova, Kuşların Konferansı / Conference of Birds, 2016, Demir, pirinç, gümüş kaplama ve çinko / Iron, brass, silver plating and zinc, 186 x 76 x 112 cm

0
1937
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage