10 MART, PERŞEMBE, 2022

Füsun Onur, Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu yaptığı Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, Füsun Onur’un “Evvel zaman içinde…” başlıklı yeni sergisini, Bige Örer’in küratörlüğünde 23 Nisan’da Arsenale’de sanatseverlerle buluşturuyor.

Dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali’nin 59. Uluslararası Sanat Sergisi, 23 Nisan - 27 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Güncel ve kavramsal sanatın öncülerinden Füsun Onur’un bienal için hazırladığı yerleştirmesi “Evvel zaman içinde…”, İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer küratörlüğünde Arsenale’deki Türkiye Pavyonu’nda yer alacak. Türkiye Pavyonu, İKSV koordinasyonunda, T.C. Dışişleri Bakanlığı himayesinde ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla düzenleniyor.

Füsun Onur, Türkiye Pavyonu için ürettiği “Evvel zaman içinde…” başlıklı yeni sergisinde insanların yol açtığı ve gezegenin geleceğini tehdit eden insan odaklı yönetim anlayışına karşı birleşerek mücadele eden bir grup fareyle kedinin öyküsünü anlatıyor. Eserde yer alan sanatçının metal telleri eğip bükerek yaptığı figürler birlikte çözüm yolları arıyor, dans ediyor, müzik yapıyor, seyahat ediyor, âşık oluyor. Bazıları boşlukta asılı kalırken, diğerleri pinpon topundan kafaları ve krapon kâğıdından renkli kıyafetleriyle bir oyunun sahnelerini canlandırıyor. Sanatçının iki yıl boyunca minimalist bir yaklaşımla, bir müzik parçası besteler gibi adım adım işlediği figürlerinin bir araya getirmesiyle oluşturduğu eser, kendisine özgü, minyatür bir masal dünyası yaratıyor. Kabul edilen doğruların sorgulandığı ve gerçeklerin altüst olduğu bu dönemde Onur, bir kez daha beklentileri bir kenara bırakıp yeni eserinde hayatın kendisine, etrafındaki nesnelere bakarak onlardan yeni bir sanat dili oluşturuyor. Serginin tasarımı Yelta Köm imzası taşıyor, aydınlatma tasarımı ise Erinç Tepetaş’ın danışmanlığında yürütülüyor.

Ayrıca Marcello Jacopo Biffi’nin tasarladığı, editörlüğünü Bige Örer ile Nilüfer Şaşmazer’in birlikte üstlendiği pek çok küratör, sanatçı ve sanat tarihçisinin Füsun Onur’un sanat pratiğine dair yazılarından oluşan bir yayın hazırlandı. Bu yayın İKSV ve Mousse Publishing ortaklığında nisan ayında yayımlanacak. Ahu Antmen, Alev Ersan, Anna Boghiguian, Anne Barlow, Aslı Seven, Ayşe Erek, Chus Martínez, Defne Ayas, Deniz Gül, Fatih Özgüven, Gregory Volk, Hera Büyüktaşcıyan, HG Masters, Iwona Blazwick, İz Öztat, Kevser Güler, Leylâ Gediz, Misal Adnan Yıldız, Murat Alat, Necmi Sönmez, Paolo Colombo, Sally Tallant, Seza Paker ve Tolga Tüzün’ün yeni yazıları da yayında yer alıyor.

​14. İstanbul Bienali’nin küratörü Carolyn Christov-Bakargiev ve Füsun Onur’un sergilerine ev sahipliği yapan Maçka Sanat Galerisi’nin kurucularından Rabia Çapa’yla yapılan söyleşilerin de yer aldığı kitapta, Angelika Stepken, Emre Baykal, Fulya Erdemci, Margrit Brehm, Suzana Milevska’nın da aralarında bulunduğu küratör ve yazarların Füsun Onur hakkında daha önce yayımlanmış metinlerinden oluşan bölümler bulunuyor. Kitabın Türkçesi sergi açılışının ardından İKSV ve Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanacak. 

0
2788
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage