19 EKİM, PAZARTESİ, 2020

Ferda Art Platform’da İki Yeni İlk Kişisel Sergi

Ferda Art Platform, Rabia Kalyoncuoğlu’nun "Kayboluşun Eşiğinde Varoluş" adlı sergisine ve Gizem Çeşmeci’nin "Hiç Yer-Yok" adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Rabia Kalyoncuoğlu’nun ilk kişisel sergisi "Kayboluşun Eşiğinde Varoluş" değişen toplum yapısı üzerine kişisel bir sorgulama sunarken Gizem Çeşmeci’nin ilk kişisel sergisi "Hiç Yer-Yok" ise kent dokusu, mekân olarak ev ve bağlanma hisleri üzerine bir sorgulama sunuyor.

Rabia Kalyoncuoğlu, "Kayboluşun Eşiğinde Varoluş"ta geçmişi ve şimdiyi aynı malzemede bir araya getirmeyi amaçlayarak ailesinde jenerasyonlardır aktarılan çeyizlik kumaşların üzerine çizdiği görsellerle unutulmuş ve çeyiz sandıklarında yıllardır bozulmaya bırakılmış malzemeleri değerlendiriyor ve bu sergi ile yüzyıllardır süregelen çeyiz geleneğini yeniden ele alıyor. Kültürel ve toplumsal farklılaşmaların daha küçük ölçeklerde hissedilen yansımaları üzerine bir düzenleme sunan Kalyoncuoğlu geleneksel malzemelere modern bir yorum katarak yeniden yapılandırıyor.

Gizem Çeşmeci, "Hiç Yer-Yok"ta ise yıllardır süregelen "ev" algısının sorgulamasına bir kez daha davet sunarak "evlerimizin" ne olduğunu, toplumda ve fiziksel kent dokusunda neler ifade ettiğini sorguluyor. Kent dokusu, mekân olarak ev ve bağlanma hislerini neredeyse distopik bir şehir betimlemesi yaparak sorgularken bir yandan da günümüz şehirlerinin artan yapılanmasını eleştirme görevi de üstleniyor. Çeşmeci’nin unutulmuş, vazgeçilmiş ve göz ardı edilmiş isimsiz ve tanımsız yapıları geçmiş, günümüz ve gelecek zamanlarda sorgulamasına tanıklık eden sergisinde yer alan çeşitli medyumlarda üretilmiş işler, sanatçının kentsel bellek algısını ele alış biçimlerini değişik katmanlardan izleyiciye aktarıyor. Sanatçı değinmek istediği ev kavramının kent içinde varlığını şu sözlerle ifade ediyor: "Tarihsel ve kimliksel tanımı yapılabilen bu mekânlar yaşadığımız kentlerin içinde yer alan ancak mekândan bağımsız nesneler gibi yer yer boşluğa konumlandırılmış haliyle sanki kent bağlamında görünmez hallerdedirler."

​Rabia Kalyoncuoğlu’nun "Kayboluşun Eşiğinde Varoluş" ve Gizem Çeşmeci’nin "Hiç Yer-Yok" adlı ilk kişisel sergileri 17 Ekim – 14 Kasım 2020 tarihleri arasında Ferda Art Platform’da ziyaret edilebilir.

0
2539
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage