08 ARALIK, SALI, 2020

Fasulye Ayıklama Sanatı Üzerine Bir Tez

Çağdaş Leh edebiyatının önde gelen isimlerinden Wiesław Myśliwski’nin insan hayatında kaderin ve talihin rolü üzerine düşünen, acıyı, kederi, gülüşü, umudu, düşleri içselleştiren bir tür “felsefi komedi” olarak nitelenebilecek romanı Fasulye Ayıklama Sanatı Üzerine Bir Tez, Neşe Taluy Yüce’nin çevirisiyle Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.

2007 yılında Polonya’nın en önemli edebiyat ödülü Nagroda Literacka “Nike”ye değer görülen romanda adsız müzisyen başkarakteri gizemli konuğuyla sürdürdüğü monologda hayatının muhasebesini yapıyor. Tek bir günde gerçekleştirilen fasulye ayıklama etkinliği boyunca devam eden bu monologda savaş sırasında yaşadığı travmalı dönemleri, gençlik sanrılarını, tutkularını, “öğrenme ve oradan oraya göçme” yıllarını, gurbetteki ekmek kavgasını ve en sonunda yurda dönüşünü anlatıyor.

Myśliwski, ustalığı, kolay çözümler ya da avunmalar aramak yerine felsefenin hiç de asık suratlı olmayan doğasını açığa çıkarabilen bir dille, pek çoğuna yanıt bulamayacağının bilincinde olduğu en hayati soruları ardı ardına sıralamaktan geri durmayışında ve gizemle dalga geçebilmesinde kendini gösteriyor.

0
2859
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage