04 MART, PERŞEMBE, 2021

Engin Konuklu’nun “Vadi” Sergisi Büyükdere35’te

Büyükdere35, Engin Konuklu’nun bellek ve hatırlama üzerine düşünmeye davet ettiği “Vadi” başlıklı yeni kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sahip olunan varlıklara ve durumlara bir tehdit niteliğinde olan ve kişilik üzerinde değişimlere neden olan travma doğrudan olduğu gibi dolaylı yollardan ya da toplumsal niteliğiyle de etki yaratır. Hatırlama ediminin “şimdiliği”, değişen toplumsal değerler ve kişilikle birlikte, bellekte hatıralara dair yeni anlam ve anılar inşa edebilir. Sergide tekrarlayan ve farklılaşan görüntüler kimi zaman zorunlu manzaralara dair değişen anıları ifade ediyor, belleği ilişkili kılmak adına oluşturan metaforik bağın zorluğunu ortaya koyarak yeniden inşanın dinamik etkisini ortaya çıkarıyor. Belleğin kimi zaman oluşturduğu değişken geçmiş, farkına varmasak bile birçok anının değişimine neden oluyor ve güvenilir bir biçimde hatırlamanın mümkünlüğünü sorgulatıyor.

“Tıpkı algı gibi, bellek de yaratıcı bir süreçtir. Bir şeyi hatırlarken, o deneyimi olduğu gibi tekrarlamayız daha ziyade başka bir bağlamda yeniden yaşarız, yeni bir temsil yaratır, hatta anlamını değiştiririz” (Quiroga, 2017: 170).

Engin Konuklu’nun “Vadi” başlıklı kişisel sergisi 19 Mart tarihine kadar Büyükdere35’te ziyaret edilebilir.

0
1608
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage