28 MART, PAZAR, 2021

Endüstriyel Kültür Mirasını Hatırlamak İçin Kundura Hafıza Derneği

İstanbul’un önemli endüstri mirası yapılarından biri olan Beykoz Kundura’nın geçmişine bugünden bakan Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği, 2015’te “Araştırır, saklar, iz sürer, biriktirir, hatırlar ve hatırlatır” mottosuyla yola çıkan Kundura Hafıza Arşivi’nin yaratıcıları tarafından kuruldu. Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin bir geçmişe sahip fabrikanın kültür mirasını korumaya yönelik çalışmalar üretmeyi ve farklı disiplinlerin de kullanılacağı yeni alanlar yaratmayı hedefleyen Kundura Hafıza, atölyeler ile yayın çalışmalarına zengin bir kaynak olacak ve aynı zamanda araştırmacılar, sanatçılar için destek programları da sunacak. Kundura Hafıza 200’e yakın söyleşi, 1000’e yakın fotoğraf ve yüzlerce belge, ambalaj kâğıdı, gazete kupüründen oluşan arşivini de süreç içerisinde güncelleyerek geliştirecek.

Derneğin ilk çalışması olan “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” başlıklı sergi mayıs ayında Beykoz Kundura’da açılacak. Küratörlüğünü Seda Yıldız’ın üstlendiği ve yaklaşık üç bin işçi, memur ve ailesinin “birbirine bağlı olma” hâlinden ilham alınarak hazırlanan sergi, Türkiye’nin sanayileşme tarihinin en önemli yapılarından Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın geçmişten günümüze hikâyesini anlatacak. Sergide gündelik hayat ile üretim faaliyetinin iç içe geçtiği fabrikada yaşananlar seçili arşiv materyalleri ve sözlü tarih anlatılarıyla yeniden hayat bulacak.

​Tasarımı Future Anecdotes İstanbul (FAI), üretim ve uygulaması BARN Architects tarafından yapılan “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” başlıklı sergi Beykoz Kundura’da randevu ile ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilecek.

0
1915
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage