İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) oyuncu Yiğit Özşener’in ev sahipliğinde başlattığı “Dünyalılar! Sanat Gezegeni İyileştirebilir mi?” başlıklı podcast serisi, temmuz ayında Kalben, Elif Duru Kireççi, Mahir Polat, Ertuğ Uçar ve Meriç Öner’i ağırlıyor.
İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları kapsamında şubat ayında yayımlanan “Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat” raporundan yola çıkan “Dünyalılar! Sanat Gezegeni İyileştirebilir mi?” başlıklı podcast serisi, ekolojik krizin sebep ve sonuçlarını kültür ve sanatın yaratıcı gücüyle yeni açılardan ele almaya temmuz ayında da devam ediyor. Her cuma yeni bölümü yayımlanan seriye bu ay sanatçı Kalben, iklim aktivisti Elif Duru Kireççi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Teğet Mimarlık ortağı mimar ve yazar Ertuğ Uçar ile SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Meriç Öner konuk oluyor. Podcast serisi 6 Ağustos’ta İKSV Alt Kat’ın “Yarın nasıl bir dünyaya uyanacağız?” sorusunu odağa alan stop-motion atölyesinin yürütücüsü belgesel yönetmeni ve eğitmen Doğa Kılcıoğlu ve üç genç öğrencisi; Zülal Yılmaz, Selin Aytar ve Kerem Kiler ile sona erecek. Dinlebi’nin desteğiyle gerçekleştirilen podcast serisini İKSV’nin Spotify, Apple Podcasts, YouTube kanallarından dinleyebilirsiniz.
#5 Müzik umudumuzu yeşertebilir mi?
Kalben ile Yiğit Özşener’in Coldplay’in gezegenin iyiliği için turne yapmama kararı ve Massive Attack’ın “Coldplay turne yapmayarak doğayı kurtaramaz” yorumu üzerinden müzik dünyasının çevre için atışmalarını konuştukları serinin 5. Bölümü 2 Temmuz Cuma günü yayımlandı.
#6 Gençler bize ilham kaynağı olabilir mi?
9 Temmuz Cuma günü yayımlanacak 6. bölümde, iklim aktivisti Elif Duru Kireççi, Yiğit Özşener’in “İklim krizinin sorumluluğu ve sonuçları hepimize eşit mi dağılıyor? Adaletsizliğe karşı kültür-sanat nasıl cevaplar veriyor?” gibi sorularını yanıtlayacak.
#7 Geçmişimiz geleceğimize ilham verebilir mi?
16 Temmuz Cuma günü yayımlanacak 7. bölümde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Yiğit Özşener “Kültür iklim değişikliğiyle mücadelede nihai yenilenebilir enerji kaynağımız olabilir mi? İklim krizinin kültürel miras alanları üzerinde nasıl bir etkisi var?” gibi sorular etrafında şehrin sakinlerinin konuyu sahiplenmesinin yolları üzerine konuşacaklar.
#8 Mimari bize yol gösterebilir mi?
23 Temmuz Cuma günü yayımlanacak 8. bölümde, Teğet Mimarlık ortağı mimar ve yazar Ertuğ Uçar ile Yiğit Özşener mimari ve ekoloji ilişkisinin farklı açılardan nasıl ele alınabileceğini “Ekolojik mimari sadece yapılı çevredeki doğa dostu yaklaşımlar mıdır? Ekolojik mimarinin en saf ve pürüzsüz hali köylerde olabilir mi?” gibi sorular üzerinden konuşacaklar.
#9 Sergiler dönüşümü tetikleyebilir mi?
30 Temmuz Cuma günü yayımlanacak 9. bölümde, SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Meriç Öner, “İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken” sergisinin sunduğu yeni bakış açılarını ve kültür kurumlarının dijital arşivlerinin ekolojik dönüşümdeki rolünü anlatacak.
#10 Yarın bugünden güzel olabilir mi?
Serinin 6 Ağustos Cuma günü yayımlanacak son bölümünün konukları ise İKSV Alt Kat’ın “Yarın nasıl bir dünyaya uyanacağız?” başlığıyla gezegenin geleceğine dair senaryoları odağa alan stop-motion atölyesinin yürütücüsü belgesel yönetmeni ve eğitmen Doğa Kılcıoğlu ve atölye katılımcılarından üç genç isim; Zülal Yılmaz, Selin Aytar ve Kerem Kiler. Özşener ve konukları bu bölümde “Sanat atölyeleri gezegene bakış açımızı değiştirebilir mi?” sorusuna cevap arayacak.