Kara romantiklerden Charles Nodier’in 1830’larda, olgunluk döneminde kaleme aldığı dört karanlık öyküden oluşan kitabı Ölen Adam Vadisi, Yusuf Tavat’ın Fransızcadan çevirisiyle Telemak Kitap’tan çıktı.
Nodier; romantizmin zifiri karanlık tarafında yer alan yani Melankoliyle, hayal kırıklığıyla başlayıp bilinmezliğin her türlüsüne kapıyı aralayan ve yüceyi karanlıklar içerisinde bulan bir yazar. Kara romantikler irrasyonelin, uğursuzların, şeytaninin, sihrin, gizemli diyarların ve cemiyetlerin, rüyaların, olağanüstünün, bilinemezin, groteskin bahçelerini mesken tutar.
Ölen Adam Vadisi’nde Nodier’in “Ölen Adam Vadisi”, “Mavi Çorap Jean François”, “Rahibe Béatrix Efsanesi”, “Inés de Las Sierras” adlı dört öyküsü yer alıyor. Kitaptaki öyküler; dünyanın sayılarla, istatistiklerle, kurumlarla, yasalarla zapt edilemeyen; nesnel kalamayan; olgulara indirgenemeyen; doğrulanamaz ve reddedilemez bir tür aşırılık olarak tezahür ettiği öyküler.
“Olmayacak”, “inanılmayacak” şeylerin varlığını inkar eden ukalalar, zeka ve kavrayışça benden üstün olalar… Gerçek olan şudur ki ben bir başka yoldan görür, duyar ve yargılarım, işte benim onlardan farkım budur... Amerika da Kristof Kolomb’dan önce varlığına inanılmayan bir alemdi.”