10 AĞUSTOS, PAZARTESİ, 2020

Çocukluğun İlk Depremleri: Jamaika’da Bir Fırtına

​Richard Hughes’un yıkıcı bir fırtına sonrası aileleri tarafından Jamaika’dan İngiltere’ye gönderilen bir grup çocuğun geçirdiği fiziksel ve zihinsel dönüşümlerin izini sürerken, çocuk ruhunun derinliklerini eşelediği romanı Jamaika’da Bir Fırtına, Emin Sınır’ın çevirisiyle Jaguar Kitap’tan çıktı.

Hughes, anlattığı bu büyüme hikâyesiyle okura psikolojik roman türünün de çarpıcı bir örneğini sunuyor. Çocukluğun “belli bir vücudun içine tıkılmış ve belli bir çift gözün ardına yerleşmiş olmaktan başka” hangi anlamlara gelebileceğinin, dünyayı keşfederken yaşanan o ilk “deprem”lerin izini sürüyor.

​Büyükler hile yapmaya kalkıştıklarında göz ardı edilemeyecek bir endişeye kapılırlar ve genellikle başarısız olurlar. Ama çocuklar öyle değildir. Bir çocuk en korkunç sırrı bile hiç çaba harcamadan saklayabilir ve bu sırrı kimse ortaya çıkaramaz. Çocuklarının birçok yönünü onlar farkına bile varmadan apaçık görebildiklerini düşünen ebeveynler, eğer çocukları gerçekten bir şeyleri saklamaya karar vermişlerse şanslarının sıfır olacağını nadiren fark ederler.

​Fotoğraf 1965 yılında Alexander Mackendrick'in aynı adla sinema uyarladığı A High Wind in Jamaica'dan alınmıştır.

0
1826
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage