23 OCAK, PERŞEMBE, 2020

Cezayir ile Paris Arasında Kendini Bulma Çabası

Kaouther Adimi’nin iki farklı kültüre sahip Cezayir ile Paris arasında ait olduğu yeri bulmaya çabalayan genç bir kadının hüzün ve mizahla harmanlanmış öyküsünü anlattığı kitabı Cebimdeki Taşlar, Damla Kellecioğlu’nun çevirisiyle, Delidolu Yayınları tarafından yayımlandı.

Uzun ve dokunaklı bir monoloğu andıran anlatısıyla Adimi, geleneksel toplumun kadına, evliliğe bakış açısını, çocukluktan itibaren bedenler ve zihinler üzerinde kurduğu baskıyı, silinmesi zor izleri ve korkuları görünür kılarak deyim yerindeyse cebindeki tüm taşları döküyor.

​25 yaşında Cezayir’i geride bırakıp Paris’e taşınan ve kendine yeni bir hayat kurmaya çalışan genç kadın, kız kardeşinin evleneceği haberiyle birlikte küçük bir nostalji atağına tutulur. Düğün için Cezayir’e gideceği tarih günden güne yaklaşırken genç kadın evliliği, yetiştiği kültür ile yerleştiği kültür arasındaki taban tabana zıt hayatı; Cezayir’deki iç savaş yıllarını; yalnızlığı; kadın olmanın gerçeklerini; göçmenliği ve beraberinde getirdiklerini sorgulamaya koyulur. Anlatı boyunca Cezayir’in Akdenizli sıcak, samimi, kalabalık yalnızlığı; Paris’in ışıklı, özgürlük vadeden bireysel yalnızlığıyla çatışır.

0
1091
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage