Kundura Sinema, film tutkunlarını ve sinema tarihine meraklıları mutlu edecek bir programı mart ayı boyunca sinemaseverlerle buluşturacak. Kara film türünün meşhur iki örneği olan Pandora ve Uçan Hollandalı (1951) ile Niagara (1953), 4K çözünürlüğündeki restore kopyalarıyla Türkiye’de ilk kez gösterilecek. Ayrıca canlı müzik eşliğinde sessiz film programı Nasty Women / Sinema’nın Edepsiz Kadınları ikincisiyle devam edecek.
1951 yapımı Pandora ve Uçan Hollandalı, 5 ve 26 Mart tarihlerinde sinemaseverlerle buluşacak. Film İngiliz yönetmen Albert Lewin’in mitolojiden olduğu kadar Guillaime Appollinaire, Matthew Arnold ve Ömer Hayyam’a uzanan edebiyat referanslarıyla da dikkat çekiyor. 1930’ların başında İspanya’da Esperanza (Umut) adlı kurmaca bir balıkçı kasabasında geçen film, uhrevi güzelliğiyle erkekleri uçurumun kenarına sürükleyen, çekici olduğu kadar kalpsiz ve umarsız Amerikalı şarkıcı Pandora ile kasabaya kısa süreliğine demir atmış gizemli ve mesafeli Hollandalı denizci Hendrick van der Zee’nin kederli aşk hikâyesini ele alıyor.
Henry Hathaway imzalı 1953 yapımı Niagara 19 Mart Cumartesi günü sinemaseverlerle buluşacak. Sinema tarihinin en meşhur femme fatale’lerinden Rose rolünde Marilyn Monroe’nun doğuşunu müjdeleyen film, bir tutku suçu hikâyesini anlatıyor. Filmde Monroe’nun yıkıcı kadın performansı hem büyüleyici hem de korkutucu biçimde insan cinselliğinin ve tutkusunun güçlü bir portresini çiziyor.
Kundura Sinema’nın geçen yıl gerçekleştirdiği Sinema’nın Edepsiz Kadınları adlı sessiz film programı ikinci bölümüyle bu yıl da devam ediyor. 12 - 27 Mart tarihleri arasında seyirciyle buluşacak program adını, Donald Trump’ın 2016 yılında Başkanlık Tartışması sırasında rakibi Hillary Clinton’a yönelik bir hakaret olarak sarf ettiği ve bir anda küresel bir feminist hareketinin sloganına dönüşen “nasty woman” (edepsiz kadın) sözünden alıyor. Dönemin meşhur olan ama bugün isimleri unutulmuş kadın komedi oyuncularına saygı duruşunda bulunan programda 1899-1914 tarihleri arasında ABD, Fransa ve İtalya’da çekilmiş sessiz kısa filmler yer alıyor. Küratörlüğünü EYE Filmmuseum’un sessiz sinema küratörü Elif Rongen-Kaynakçı, film akademisyeni, yazar, feminist ve kuir aktivist Laura Horak ve film ve medya yazarı Maggie Hennefeld’in yaptığı program kapsamında altı kısa film Türkiye’de ilk kez buluşacak. Gösterimler piyanist, müzisyen ve prodüktör Gonca Feride Varol’un canlı müziği eşliğinde gerçekleştirilecek. Film gösterimleri hakkında ayrıntılı bilgiye ve biletlere buradan ulaşabilirsiniz.