17 HAZİRAN, PERŞEMBE, 2021

Cengiz Aytmatov’un Tüm Eserleri Bir Arada

Kırgız edebiyatının dünyaca ünlü yazarı Cengiz Aytmatov’ın tüm eserleri özgün dilinden çevirilerle tek çatı altında, Ketebe Yayınları tarafından yayımlandı.

Aytmatov’un kitapları, sadelikle bilgeliğin harmanlandığı ve yüreğe dokunan eşsiz hikâyelerin çıktığı birer derya olarak karşımızda duruyor. Aytmatov, kitaplarında insana dair en temel meseleleri geniş bir bakış açısı ve güçlü üslubu ile ele alıyor. Kırgızistan bozkırlarının sesini dünyaya duyurmaktaki başarısının altında evrensel hikâyeler anlatabilme gücü yatıyor. Kitaplarda doğa betimlemelerinin güzelliği okuru sarıp sarmalarken, yazar doğayı yaşayan, nefes alıp veren ve sürekli değişen kahramanlardan biri gibi resmediyor. Hikâyelerin başkahramanlarının iç sesleri ise diyaloglardan daha çok öne çıkıyor. Sessizliğin ve boşluğun ortasından çıkan bu sözler söylendiği dönemi aşarak bugünün ve geleceğin okuruna pusula oluyor.

Aytmatov, ülkemizde sinemaya uyarlanan 1977 yapımı Selvi Boylum Al Yazmalım hikâyesiyle hemen herkes tarafından tanınıyor. Eserde yaşanan destansı aşk hâlâ sevginin ne olduğunu sorgulayanlara rehberlik ediyor.

Cengiz Aytmatov’un Ketebe Yayınları’ndan çıkan eserleri: Cemile, Kızıl Elma / Oğulla Görüşme, Beyaz Gemi, Deve Gözü / Baydamtal Irmağında, Yüz Yüze, Toprak Ana, Yıldırım Sesli Manasçı / Askerin Oğlu / Beyaz Yağmur, Selvi Boylum, Al Yazmalım, İlk Öğretmenim, Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek, Elveda Gülsarı, Erken Gelen Turnalar – Sultanmurat, Gün Olur Asra Bedel.

0
1925
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage