23 ŞUBAT, CUMA, 2024

Can Göknil’in Yeni Sergisi “Ardıç Kuşu” Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda

Can Göknil’in “Ardıç Kuşu” başlıklı kişisel sergisi, 5 Mart-20 Nisan tarihleri arasında Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda sanatseverlerle buluşacak.

1970’li yıllardan itibaren her sergisini ayrı bir konu ve kavram bütünlüğünde düzenleyen Can Göknil’in “Ardıç Kuşu” sergisinin ana temaları olan hem sanatta hem de doğada “döngü” ve “denge” kavramları, sanat dünyasında ellinci yılını geride bırakan Göknil’in çok yönlü kişiliğini ortaya koyuyor ve serginin yaratıcılık ilhamı ardıç kuşu misali sergiyi boydan boya dolanıyor.

Göçmen kuşlar sınıfında yer alan ve ortaya çıkmaları ile baharın müjdeleyicisi olan ardıç kuşları, dünyanın hemen her bölgesinde yaşayabilen, minik bir kuş türü. Baharın gelmesiyle birlikte ardıç ağacı gövdelerine yuvalarını kuruyorlar ve bu ağacın kozalaklarındaki tohumlarla besleniyorlar, sindirim sistemleri sayesinde bu tohumlar doğaya saçılarak ardıç ormanlarının ortaya çıkmasına vesile oluyor. Kuşların beslenebilmesi için ardıç ağacına, ardıç ağacının da varlığını devam ettirebilmesi için ardıç kuşuna ihtiyacı var. Serginin ilk bölümünde bulunan minik ardıç kuşu, doğadaki döngü ve dengenin bir parçası oluyor. Sanat üretimlerinde ağaç kültü ve kuş efsanelerine sıklıkla yer veren Göknil, kendi sanatındaki döngüyü ve dengeyi gözler önüne sermek istiyor. Serginin bir diğer bölümü olan “Sevda Habercileri”, sözlü geleneğin en önemli parçalarından biri olan ve kökleri Dede Korkut hikâyelerine kadar uzanan maniler üzerinden ilerliyor. Can Göknil’in Etiler’deki atölyesinde yaptığı ilk çalışmalarının yer aldığı “Kader Habercileri” bölümünde falcılar, yani gelecekten haber verme işinin ilk uygulayıcıları ele alınıyor.

​Can Göknil sergiye ilham veren düşüncelerini şu sözlerle ifade ediyor: “Bilirsiniz, zaman zaman sanatıma kuşlar yerleşir; kaderimizin Kuş Adam Anzu’nun eline geçtiğinde şekillenen eski zaman muskalarını veya Akkızlarla göklerin dokuzuncu katında şaman ruhbanlara iyilik yönünü gösteren Dokuz Kuş’u önceki sergilerimden anımsayanlar vardır belki. Bu kez Ardıç Kuşu çaldı kapımı. Boyu ufacık ama marifeti kocaman!”

Künye:
1. Can Göknil, Bacı Bacı, 2023, tuval üzerine akrilik, 50 x 70 cm
2. Can Göknil, Kanatlıya Dayandım, 2023, tuval üzerine akrilik, 50 x 70 cm
3. Can Göknil, Fatma, 2023, tuval üzerine akrilik, 50 x 70cm
4. Can Göknil, Hasret, 2023, tuval üzerine akrilik, 50 x 50 cm
​5. Can Göknil, Bir Demet Çiçek, 2022, tuval üzerine akrilik, 90 x 70 cm

0
2701
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage