19 EYLÜL, SALI, 2023

Borusan Contemporary’den İki Yeni Sergi: “Aritmi” ve “Dijital Mitolojiler”

Borusan Contemporary, Mat Collishaw’un “Aritmi” başlıklı kişisel sergisi ve “Dijital Mitolojiler” başlıklı koleksiyon seçkisi ile yeni kültür sanat sezonunu karışılıyor.

90’li yılların sonundan bu yana sürdürdüğü sanat pratiğiyle, güncel sanata yön veren akımlar içerisinde anılan Britanyalı sanatçı Mat Collishaw, “Aritmi” sergisiyle, sanat, bilim ve tarih disiplinlerinin perspektifinden önermeleri, yapay zekâ teknolojileriyle bir araya getiriyor. Sanat ve bilim alanından iki önemli isim olan Albrecht Dürer ve Ernst Haeckel’ın çalışmalarını referans alan Collishaw, doğanın bozulmakta olan ritmini görselleştiriyor. Alice Sharp’ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, Dürer gibi Rönesans sanatçılarının dünyaya olan bakışımızı geliştirmek için önemli olduğuna inandıkları ampirik yöntem ve doğa gözlemi kavramlarını gündeme getiriyor. Collishaw da Dürer gibi yaklaşmakta olan felaketle ilgileniyor. Felsefe ve bilim tarihinden yola çıkarak doğayla bağ kurmak için kuramların yanı sıra duyuların ve hayal gücünün gerekliliğini vurgulayan sanatçı, sergide teknolojinin yardımıyla doğaya ve doğayla ilişkimize dair yeni görme yollarını araştırıyor.

Mat Collishaw yeni sergisi “Aritmi” hakkında şunları söylüyor: “İklim değişikliğinin gezegenin çehresini ve ekolojisini dramatik bir şekilde dönüştürdüğüne dair belirgin emareleri ve Borusan Contemporary’nin İstanbul Boğazı’nın kıyısındaki istisnai konumunu dikkate alan bir sergi oluşturmaya çalıştım. Dünyanın içine düştüğü vahamete ilişkin bilgi eksikliği bulunmuyor, ancak çözüm kısmında bir sorun olduğu aşikâr. ‘Aritmi’deki çalışmalarımda çözülmemiş bilmeceleri çağrıştıran bir dizi nakış sunacağım: rahatsız edici kayıtsızlığa karşı münferit ses, dijital/genetik kodun akıl almaz karmaşıklığı, dünyanın ekolojisini dengelemenin Sisifosvari külfeti ve nihayetinde insanın Herkül’ü andıran kibri. Bu sergide, içinde bulunduğumuz zor duruma ne yazık ki bir çözüm sunulmayacak, sadece içinde beceriksizce yönümüzü bulmaya çalıştığımız bilmecelerin yansıması parıldayacak.”

Necmi Sönmez küratörlüğünde, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan bir seçki sunan “Dijital Mitolojiler” başlıklı sergide, koleksiyondan 61 yapıtı bir araya getiriyor. Yeni medya sanatının farklı üretim olanaklarıyla şekillenen deneysel yaklaşımlarını ön plana çıkaran sergi kapsamında daha önce sergilenmemiş dört yeni eser izleyicilerle buluşacak. Artık güncel yaşamın bir parçası olan “dijital tecrübeler”, 2000’li yıllardan itibaren yaratıcı sanatçılar için daha önce mümkün olmayan birçok araştırmanın kapılarını aralıyor. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu bu tür araştırmalar üzerine yönelen karakteriyle dijital imge üretiminin altını çizdiği “yeni görselliğin” izini sürüyor. Sergi bu görselliğin gündeme getirdiği imgeleri karşılaştırmalara dayanan bir yaklaşımla ele alıyor. Yeni medya sanatı örneği olan neon heykeller, video yerleştirmeler ve manipüle edilmiş fotoğraflar, klasik üretim teknikleriyle şekillenmiş kolaj, tuval, kâğıt çalışmalarıyla bir araya geldiklerinde “hareketli imge” ile “duran imge” arasındaki farklılıklar, eşzamanlı olarak belirgin bir hâl alıyor.

​“Aritmi” ve “Dijital Mitolojiler” sergilerini 18 Ağustos 2024 tarihine kadar Perili Köşk’te ziyaret edebilirsiniz.

0
2090
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage