26 MART, PERŞEMBE, 2020

Bir Hayattan Geriye Ne Kalır?

Robert Seethaler’ın ölümün insan hayatındaki yerini, öteki dünyadan bir insanın yaşayanlara neler anlatacağını, hayatına dair neleri anlatmayı seçeceğini, bir olayın farklı kişilerce nasıl yorumlanacağını etkileyici bir kurguyla anlattığı Toprak, Regaip Minareci’nin çevirisiyle, Timaş Yayınları tarafından yayımlandı.

Biri kocasının bir ömür boyu elini tuttuğunu hatırladı. Biri doğdu, kumar oynadı ve öldü. Başka birinin hayatında çok insan oldu, ama sadece birini sevdi. Bu romanda ise her şey bittiğinde de pişmanlıklar ve çelişkiler içinde olan ölüler; aşklarını, ailelerini, kırgınlıklarını, yalnızlıklarını, doğrularını ve yanlışlarını anlatıyor.

“İnsan, ancak ölümü geride bıraktıktan sonra yaşamı hakkında kesin bir yargıya varabilir.

“Bu dünyada koyunlar da var, kurtlar da. Ama seçme şansın yok, anlıyor musun? Senin kararınla olmuyor, kader bu. Ama şanslısın, sen kurtsun çünkü. Güçlü ve dayanıklısın. Seni kimse yiyemez. Sen onları yersin. Kurt etinin tadını kimse bilmez. Kader senden yana. İçimizden birisin.”

Yaşlıların çok azı bilgedir, çoğu yaşlanmıştır yalnızca.

Doğru kadını bulmaya uğraşma. Öyle biri yok. Doğru kadını bulduğuna inandığın an, yanlış kadın olduğunu anlayacaksın. Yine de yanlış kadında doğru şeyler bulmaya çalışıp keyif alabilirsin. Fazlası yok.

Yalnızca bir kez dönüp bakmazsın ve her şey geçip gider.

0
1346
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage