30 TEMMUZ, SALI, 2024

Batı Dünyasında Depresyonun Psikopatolojisi

Yazar, edebiyat eleştirmeni ve akademik araştırmacı Mikkel Krause Frantzen’in dört kültürel eser üzerinden günümüz Batı dünyasında depresyonun psikopatolojisini incelediği kitabı Depresyonun Estetiği ve Politikası – Yerinde Saymak, Elif Kayurtar’ın çevirisiyle Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı.

Frantzen, kitabında Michel Houellebecq ve David Foster Wallace’ın romanlarını; Claire Fontaine adıyla iş birliği yapan sanatçı ikilinin enstalasyon ve video çalışmalarını, Lars von Trier’in Melankoli filmini ele alıyor. Depresyonun sadece bireysel değil, aynı zamanda kültürel ve felsefi bir sorun olduğunu öne sürüyor. Ele aldığı eserleri depresyonun zamansallık sorunuyla bağlantılı olduğu görüşü ışığında incelerken, Batı toplumundaki gelecek kaybı ve sıkışmışlık hissine dikkat çekiyor. Bu sanat eserlerinde, depresyonun biçim ve içerik açısından nasıl tasvir edildiğini ayrıntılı, zengin ve özgün okumalarla analiz ediyor. Ayrıca bu eserleri, ilgili sanatçıların eserlerinin daha geniş perspektifine yerleştirerek kendi okumalarını diğer yorumcularınkilerle karşılaştırıyor ve bunları Kierkegaard, Levinas, Husserl, Heidegger gibi farklı filozoflara ve yazarlara atıfta bulunarak destekliyor.

“Zamana ve nasıl olduğumuza dair gündelik sorular, depresyondaki kişinin hoşlanmadığı, hatta kaçındığı sorulardır. Üstelik ne sadece kişiye atfedilebilirler ne de kişinin psikolojisine; derin bir şekilde politiktirler.”

0
857
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage