27 NİSAN, CUMARTESİ, 2024

Alman Filmleri “Kino 2024: Alman Filmleri Türkiye’de” Programıyla Sinematek/Sinema Evi’nde

Goethe-Institut’un German Films iş birliği ve Ernst Reuter İnisiyatifi (ERI) katkılarıyla düzenlediği “Kino 2024: Alman Filmleri Türkiye’de” programı 2-5 Mayıs tarihleri arasında Sinematek/Sinema Evi’ne konuk olacak.

Son bir yıl içerisinde festivallerde dikkat çeken ve ödüller kazanan başarılı Alman yapımlarını izleyicilerle bir araya getiren programın Sinematek/Sinema Evi’nde gerçekleşecek gösterimlerde yedi film sinemaseverlerle buluşacak. Bu yılki yolculuğuna 43. İstanbul Film Festivali çerçevesinde gösterilen Alman yapımlarıyla başlayan Kino 2024’ün Sinematek/Sinema Evi'ndeki programının açılış filmi Timm Kröger’in yönettiği Her Şeyin Teorisi (Die Theorie von Allem) olacak. Geçtiğimiz yıl Venedik Film Festivali’nin ana yarışmasında Altın Aslan ödülü için yarışan Her Şeyin Teorisi filminin başrol oyuncusu Jan Bülow Kino 2024’ün konuğu olarak İstanbul’a gelecek ve gösterime katılacak. Şubat ayında gerçekleşen Berlin Film Festivali’nden ödülle dönen filmler de Kino 2024 seçkisinde yer alıyor. En İyi Belgesel dalında Teddy Ödülü kazanan Teaches of Peaches bunlar arasında yer alıyor. Philipp Fussenegger ve Judy Landkammer’in birlikte yönettikleri film, electroclash akımının öncü isimlerinden Peaches’ın ilk albümüyle aynı adı taşıyor.

2009 yılında Almanya’ya iltica başvurusu yapan İranlı muhalif sinemacı Narges Kalhor’un yönettiği Shahid, Kino 2024 seçkisi kapsamında izleyicilerle buluşacak. Kalhor’un yeni filmi de hem geride bıraktığı ve kurtulmaya çalıştığı köklerinin hem de yeni vatanında sürekli karşı karşıya kaldığı katı bürokrasinin yaratma sürecini nasıl etkilediği üzerine bir taşlama. Filmin gösterimi ardından Nergis Kalhor ile çevrim içi bir söyleşi yapılacak. Thomas Arslan’ın yeni filmi Verbrannte Erde’nin Türkiye’deki ilk gösterimi de Kino 2024 kapsamında yapacak. Her türlü süsten uzak, polisiye türünün en temel unsurlarına odaklanan bu minimal film, olayların beklendiği gibi gitmediği bir soygunu konu alıyor. Yönetmenin 2010 yapımı filmi Gölgede’nin (Im Schatten) devamı diyebileceğimiz Verbrannte Erde, sadece biçimsel anlamda bir sürekliliğe işaret etmiyor. Her iki filmin de başrolündeki Mišel Matičević, bir kez daha Trojan karakterini canlandırıyor. Berlinale’de Panorama bölümünde gösterilen Verbrannte Erde, eleştirmenlerden olumlu tepkiler aldı.

80’li yıllar boyunca Batı Berlin’in yeraltı kültürünü yakından takip etmiş ve çektiği fotoğraflarla belgelemiş sanatçı Jürgen Baldiga’nın hayatını konu alan, Markus Stein imzalı belgesel film Baldiga: Özgür Kalp (Baldiga – Entsichertes Herz) Kino 2024’e Berlinale seçkisinden gelen yapımlar arasında yer alıyor. Programdaki bir diğer belgesel olan, Dane Komljen’in Berlin’in doğusundaki kuir feminist bir komünün gündelik hayatını filme aldığı Bahçe Kadansları’nın (The Garden Cadences) ilk gösterimiyse mart ayında Cinéma du réel festivalinde gerçekleşti. Tarabya Kültür Akademisi konuk sanatçı programının bursiyerlerinden Aslı Özarslan’ın yönettiği Dirsek (Ellbogen) de yine bu yıl Berlin Film Festivali’nde Generation bölümünde prömiyer yaptı. Fatma Aydemir’in aynı adlı ödüllü ilk romanından sinemaya uyarlanan film, 18. yaş gününü kutlarken beklenmedik şekilde ölümcül bir kazaya bulaşan Hazal’ın Almanya’dan Türkiye’ye kaçmasını konu alıyor. Programın kapanış filmi Dirsek’in gösterimi film ekibinin katılımıyla gerçekleşecek.

​Kino 2024 seçkisi hakkında detaylı bilgiye buradan, Sinematek/Sinema Evi’ndeki gösterimlerin biletlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

0
817
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage