26 HAZİRAN, CUMA, 2020

Albert Cossery’nin “Dilenciler ve Kibirliler”i Türkçede

Albert Cossery’nin adaletsiz toplumların düzenini bozan hırsızlar, züppeler, dilenciler ve yersiz yurtsuzlardan oluşan romanı Dilenciler ve Kibirliler, Servet Ugan’ın çevirisiyle Kolektif Kitap tarafından yayımlandı.

Cossery, insan ilişkilerine ve topluma getirdiği nüktedan ve kışkırtıcı bakışla Batı kültürünün son gerçek anarşist yazarı kabul edilir. Döneminin avangard yazarlarının aksine can sıkıntısı ve muğlaklıklardan uzak bu romanı ile Cossery’nin ilk kez dilimizde bir kitabı yayımlandı. Mısır doğumlu Fransız yazar eserlerinin tamamına yakınını Fransızca yazmasına, hayatının son altmış yılını Paris’te küçük bir otel odasında geçirmesine rağmen tüm romanları ya Mısır’da ya da diğer Arap ülkelerinde geçer. Cossery, “Tembelliğin” kusur değil tefekkürün bir biçimi olduğu yaşam felsefesine uygun olarak altmış yıl boyunca sekiz roman yazdı.

Dilenciler ve Kibirliler’de eski felsefe hocası ve dilenci Gohar, uyuşturucu satıcısı ve şair Yeghen, otoriter ve eşcinsel polis amiri Nur El Dine, Kahire sokaklarında bir araya geliyor. Peki, toplumsal norm ve heveslere karşı çıkarken iç huzuru nasıl koruyorlar? Fakirliğin ortasında, usanmaz devlet güçlerinin durduramadığı yaşam enerjisini nasıl muhafaza ediyorlar?

0
2110
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage