05 NİSAN, CUMA, 2024

Albena Baeva’nın “Fire” Sergisi Collect Gallery’de

Medya sanatçısı Albena Baeva’nın “Fire” başlıklı İstanbul’daki ilk kişisel sergisi 6 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında Collect Gallery’de sanatseverlerle buluşacak.

Fırat Arapoğlu’nun küratörlüğünü üstlendiği “Fire” sergisinde sanatçının koreograf ve performans sanatçısı Korhan Başaran, yönetmen ve sanatçı Osman Nuri İyem, film yapımcısı Alican Muhittin Dilege ve müzisyen Ivan Shopov iş birliği ile hazırladığı video çalışması da sergilenecek.

Fransızca kökenli bir sözcük olan ‘fire’ ‘yok olan, eksik ve kayıp olan’ anlamına gelmektedir. Fransızca ‘feu’ kelimesinden türetilmiştir ve ‘feu’ kelimesi de Latince ‘focus’ kelimesinden gelişerek, ‘ateş’ veya ‘ocak’ anlamına gelmektedir. Bulgarcada ve Türkçede ‘fire’ olarak kullanıldığı zaman genellikle bir şeyin eksik, kayıp veya zarar görmüş olduğunu ifade etmek için kullanılır. Buna ‘bir üretimde ya da bu üretimin ürünlerinde fire var’ şeklinde kullanılması örnek olarak gösterilebilir.

Peki bu sözcük, çağımızı yorumlamada nasıl bir metafor olarak kullanılabilir? Örneğin modernizasyon sürecinde bazı değerlerin yok olması veya yerini başka değerlere bırakması bir ‘fire! midir? Ya da kültürel kimliğin korunmasındaki zorluklar? İçinde bulunduğumuz çağdaki siyasi çatışmalar, savaşlar veya toplumsal huzursuzluklar sonucu ortaya çıkan kayıplar ve yıkımlar birer ‘fire’ değil midir? Ya da çıldırmış kapitalist çağda küresel ekonomik kayıplar, işsizlik ve yoksulluk gibi konular ‘fire’ kavramıyla ilişkilendirilebilir mi?

Albena Baeva ‘Fire’ başlıklı sergisinde yaban arısı kraliçelerini merkeze koyduğu biçimiyle bizlere ‘fire’ kavramını sorgulatıyor. Öncelikle onlardan bahsetmek istiyorum. Yaban Arısı heykel serisi, sanatçının güncel meselelerle çok yönlü ilişkisinin çarpıcı bir kanıtıdır. Albena Baeva, ilkel kadın heykellerini modern 3D baskı teknolojisi ve canlı PLA plastiğiyle işlediği yaban arısının varlığıyla birleştirerek, izleyicileri ekolojik ve sosyal manzaralarımızın karmaşıklıklarını aydınlatmak için geçmiş ve bugünün kesiştiği bir alana davet ediyor.

​Fırat Arapoğlu’nun kaleme aldığı sergi metninden alıntı.

0
837
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage