Dilge Güney'in okurları çetrefilli bir bisiklet hırsızlığı davasının görüldüğü kalabalık bir duruşma salonuna davet ettiği ve insan-robot ilişkilerini farklı perspektiflerden ele aldığı romanı 1 GB Adalet, Tudem Yayınları’ndan çıktı.
12 yaş ve üzeri okura hitap eden roman, okuru biri insan, diğeri ise insandan ayırt edilmesi imkânsız bir robot olan iki şüpheliyle baş başa bırakıyor. Gerçekle kurmaca arasında gidip gelen satırlarında geleceğin dünyasına dair önemli varsayımlarda bulunuyor. Roman, insan ve ''çocuk'' hakları özelinde ceza ve adalet sistemi hususunda okuru derin sorgulamalara itiyor. Gençleri suça sürükleyen faktörler üzerine düşündüren 1 GB Adalet, çocukların yargılanması ve cezalandırılması gibi konularda hem sağduyulu hem de gerçekçi bir anlatı sergiliyor.
“Distopik bir gelecekte, keskin hatlarla iki parçaya bölünmüş koskoca bir şehir: Güvenli sayılabilecek ''yeşil'' bölge ve kaderine terk edilmiş ''turuncu'' bölge. Bir uçta turuncu çizgilerin sınırında yaşam mücadelesi veren Ethem; öteki uçta ise Meto adında, reklam faaliyetleri için üretilmiş sosyal medya fenomeni bir robot. Ve şimdi, normal koşullarda ancak rüyalarda bir araya gelebilecek bu iki ''çocuk'' olağandışı bir hırsızlık davasının sanıkları olarak karşımızda!
Büyük yankı uyandıran böylesi bir davada yargı, tarafsızlığını koruyabilecek mi? Adaletin ''gigabaytlarla'' ölçüldüğü bir toplumsal düzende kim suçlanacak, kim aklanacak?”