13 TEMMUZ, PAZARTESİ, 2020

90'lar Türkiyesi'nde Altkültür: Rock, Dergi, Fanzin, Edebiyat

Koray Sarıdoğan’ın arşiv çalışması Yeraltı Kütüphanesi - 90'lar Türkiyesi'nde Altkültür: Rock, Dergi, Fanzin, Edebiyat, Karakarga Yayınları'ndan çıktı.

Türkiye’de doksanlar, başka değişimlerin yanı sıra Rock müziği ve kültürünün yayıldığı bir dönem oldu. 80’lerden henüz çıkmış dönem gençliği kendine bir ifade aracı olarak benimsediği bu müzikle, dönemin renkli ambalajlı popüler kültürüne karşı bir altkültür oluşturdu. Bu öyle bir altkültürdü ki müzik kitaplarına, dergilere, fanzinlere hatta Rock’ı da aşıp edebiyata kadar sirayet etti. Sarıdoğan, Rock’tan filizlenen dönem altkültürü üzerinden, politik arka plandan koparmadan, gerçekçi bir bakış açısıyla anlatıyor ve bunlara Altay Öktem, Aptülika, Çağlan Tekil, Murat Beşer, Şenol Erdoğan'ın özel röportajları eşlik ediyor.

Kitapta “Rock müzik 90'ların altkültürünü, müzik yayıncılığını, dergilerini, fanzinlerini ve edebiyatını nasıl şekillendirdi?”, “Türkiye'nin ilk fanzini bir üniversitenin çay partisinden mi çıktı?”, “"Esrar İçiyor O Herif" diye Bob Marley yazısını yayımlamayan dergi ve o dergiye kızdığı için yayın tarihini öne çeken diğer dergi hangisi?”, “Orhan Gencebay'la Sex Pistols'ı aynı dergide buluşturmak isterken darbeyle indirilen editör kim?” gibi başlıklar yer alıyor.

0
3755
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage