25 HAZİRAN, CUMA, 2021

Uzmanlığı Yalnızca Resimli Kitaplar: Shhhbooks

Çağdaş illüstrasyon kültürünü yaymak, sanatçı ve toplum etkileşimini sağlamak amacıyla kurulmuş bağımsız bir yayınevi olan Shhhbooks’u illüstratör ve Shhhbooks'un kurucusu Merve Erbilgiç ile konuştuk.

Uzmanlığı Yalnızca Resimli Kitaplar:  Shhhbooks

Shhhbooks’u ne zaman ve neden kurmak istediniz? Bir hikâyesi var mı? Kimlere yönelik bir yayınevi bu?

Shhhbooks; 2020 yılının sonunda kurulmuş olan uluslararası bir platformve bağımsız yayınevi. Çağdaş illüstrasyon kültürünü yaymak, sanatçı ve toplum etkileşimini sağlamak amacıyla kuruldu. Dünyadan örneklere bakarsanız, sanatçı yayınevlerine sıklıkla rastlamanız mümkün. Fakat Türkiye’de uzmanlığı yalnızca resimli kitaplar üzerine olan bir yayınevi eksikliği vardı. Biz grafik ve edebi dili güçlü olan resimli kitapların çocuk ve yetişkin zihninde yarattığı etkiye dikkat çekmek istedik. Çocuk - gençlik kitapları, şiir kitapları ve fantastik edebiyattan oluşan bir portföy oluşturma aşamasındayız. Bu kitaplar yalnızca metniyle var olmuyor, grafik dilleri bakımından da oldukça güçlü kitaplar. Yalnızca bir çocuk ya da yetişkin kitabı olmasının ötesinde, yaş sınırlandırmalarına meydan okuyan ve koleksiyon değeri taşıyan kitaplar. 

Shhhbooks’un misyonundaniçeriğinden ve hizmetlerinden bahseder misiniz?

Bu platform aracılığıyla bünyemizdeki okurlar; sanatsal duyarlılığı, düşüncesi, kişisel zevki ve felsefesi olan kitaplar ile tanışacak ve etkileşim hâlinde olacaklar. Sanata ve illüstrasyona ilgisi olan herkes için atölye ve seminerler düzenlenecek. Yurt içinden ve yurt dışından tanınmış illüstratörler bu platform üzerinden öğrencilerine eğitim verecek. Ayrıca internet sitemizden illüstrasyon ve resimli kitaplar alanında eğitici yazılar, haberler, bilgi paylaşımları, dünyadan illüstratörlerin tanıtımlarını da yapmaya devam edeceğiz. Son olarak, dünyaca ünlü sanatçıların kullandığı ama Türkiye’de isimleri henüz duyulmamış sanat malzemelerini de yakında buradan satışa sunacağız.

İlk kitabınız olan Burun’dan ve neden bu eserle başlamak istediğinizden bahseder misiniz?

Shhhbooks’un özel baskısıyla yayımlayacağı ilk kitabı. İlk yayınımıza gençlik edebiyatına yönelik bir eserle başlamak istedik. Gogol’ün Burun adlı hikâyesinin çizimleri ve tasarımları benim tarafımdan yapıldı, Mine Şengel tarafından çevrildi ve Oya Özaltın tarafından redakte edildi. Proje süresince kitap tasarımı, tipografi, kağıt cinsi gibi konuların özel olmasına dikkat ettik.

​Projenin Türkiye’de illüstrasyona ilgisi olan herkes için önemli bir adım olacağını düşünüyorum. Bu kitap kendi çizgimin son derece özgür ve rahat hâlini görebildiğim, benim için özel bir albüm oldu. Dilerim okur da Gogol’ün bu yorumundan benim gibi çok keyif alır. 

Sizin hikâyeniz nedir? Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Ben 2017 yılından bu yana çocuk - yetişkin kitapları, dergiler ve kişisel projelerim için çağdaş illüstrasyon alanında projeler üretiyorum. Aynı zamanda Türkiye'de illüstrasyon kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla çocuk - yetişkin atölyeleri düzenliyorum.

İletişim ve Pazarlama alanlarındaki lisans eğitimlerimden sonra, çocuk kitapları sektöründe illüstrator olarak çalışmaya başladım. Aynı dönemde kendi atölyemi kurdum. 2017-19 yılları arasında, İtalya’daki Sàrmede Scuola Illustrazione’de illüstrasyon eğitimleri aldım.

Resimlediğim ilk kitap olan Bazı Kuşlar Uçtu, 2018 yılında basıldı. 2019’da The Quest adlı kişisel projem için “kendine özgü ve güçlü estetik yaklaşımı” üzerine Uluslararası Edelvives Mansiyon ödülü verildi. 2020 yılının sonunda da Shhhbooks’u kurdum.

​​Şu anda İstanbul'daki atölyemde çalışmalarıma devam ediyorum.

Shhhbooks’a dair ayrıntılı bilgiye erişmek ve Burun'u satın almak için buraya tıklayınız. 

0
5001
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage