24 TEMMUZ, PAZARTESİ, 2017

Fuat Sevimay’dan 5 Kitap

Son zamanlarda Kapalıçarşı isimli son kitabıyla adından çokça bahsedilen, edebiyat ve çeviri alanında çalışmaları bulunan Fuat Sevimay’dan okuyucularımız için nedenleriyle beraber beş kitap önerisi aldık. İyi okumalar…

Fuat Sevimay’dan 5 Kitap

Tutunamayanlar / Oğuz Atay

Tutunamayan lafına takılmadan, aklıseliminin tuttuğu ışık ile özbenliğine kavuşan Turgut’u tanımak için okunmalı bu dev eser. Hem de “Ne tutunacağım sizin burjuva hallerinize” demenin mizah dolu dilini tatmak için tadını çıkara çıkara okunmalı. Türk edebiyatının zirvelerinde dolaşıp ardından tehlikeli oyunlarla hemhal olmak için dalmalı okur bu deryaya.

Kudüs / Gonçalo M. Tavares

Çağdaş edebiyatın sıra dışı tadını sunuyor Tavares. “Ne düşünüyorsun canım?” sorusuna yanıt arayan doktor ile akıl, vahşet, delilik ve dehşet arasında gezinen iki sevgilinin yollarının kesiştiği bir gece karşılıyor bizi. Engin zekanın izdüşümünü sunan bir roman Kudüs.

Sevgili Arsız Ölüm / Latife Tekin

El halılarındaki motiflerin, kuşkuş otunun ve bahçedeki tulumbanın köyünü, hayalleri canavar gibi öğüten kente taşıyan, saf Dirmit’i göğsündeki karanfille göçen Atiye’ye dönüştüren roman. Edebiyatımızın köprü niteliğindeki eşsiz eseri.

Finnegan Uyanması / James Joyce

Çevirdim diye değil. Sözcüklerle, dille ve sesle, bildiğimiz edebiyatın ve tanığı olduğumuz kurgunun büsbütün dışında neler yapılabileceğini görmek için okunmalı bu başyapıt. Dehanın sınırlarına tanıklık etmek için okunmalı Finnegan Uyanması. Ama çetin cevizle yüz yüze olduğumuzu da unutmadan yaklaşmalı. 

Akılsız Sokrates / Mehmet Fırat Pürselim

Türkiye, dünya edebiyatı içinde öykünün başkentlerinden birisi ve biz bunun ne kadar farkındayız, emin değilim. Sırf bu zenginliğin ayırdına varmak için bile değer Akılsız Sokrates’le tanışmaya. Hayatın göbek deliğinden gelme kahramanları, onların kırık dökük ve tamama erememiş halleri ve öykülerin duru dili de yanımıza kar kalacaktır.  

Fuat Sevimay kimdir?

1972 yılında doğdu. Kadıköy Anadolu Lisesi’ni, ardından Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme Fakültesi’ni bitirdi. 

İstanbul Mimarlar Odası, Maden Mühendisleri Odası, Ümit Kaftancıoğlu, Yenimahalle Belediyesi, Foça Belediyesi, Ölüdeniz Belediyesi tarafından ödüllendirilen ve dergilerde yayımlanan öyküleri, 2013 yılında Ara Nağme kitabında derlendi ve bu eser, 2014 Orhan Kemal Öykü Ödülü’ne değer görüldü. Ankara Mimarlar Odası tarafından, Kent Öyküleri Yarışması’nda birincilikle ödüllendirilenHaydar Paşa’nın Evi adlı çocuk kitabı yine 2013’te yayınlandı.Kapalıçarşı adlı romanı 2015 yılında Ahmet Hamdi Tanpınar Roman Yarışması’nda ödüle değer görüldü. 2011’de yayımlanan Aynalı ve 2013’te yayımlanan AnarŞık adında iki romanı, İngilizceden James Joyce, Henry James ve Oscar Wilde, İtalyancadan Luigi Pirandello ve Italo Svevo çevirileri var. Literature Ireland ve Trinity College’ın desteği ve kazandığı burs çerçevesinde Dublin’de, James Joyce’un Finnegans Wake eserinin çevirisi üzerine çalıştı ve bu eser 2016 yılında Finnegan Uyanması adıyla yayımlandı. Yazar, muhtelif mekânlarda Türk edebiyatı ve çeviri üzerine dersler veriyor.

Fuat Sevimay

Görsel: Zack Seckler

0
9251
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage