02 KASIM, SALI, 2021

Çok Hissetmek Bir Sorun mu?

Patricia E. Zurita Ona’nın “Kabul ve Kararlılık Terapisi” ile destekleyerek, nörobiyoloji ve nörobilimin yeni bulgularını da içine alarak, duygularını çok yoğun hissedip iniş çıkışlar yaşayanlara bir yol haritası sunduğu çalışması Duygusal Savrulmalardan Kurtulmak üzerine bir yazı.

Çok Hissetmek Bir Sorun mu?

Duygularını uçlarda yaşayan ve ifade eden insanların "abartmak"la ya da "fazla hassas olmak"la suçlandığı bir kültürde yaşıyoruz. Bırakın duyguları uçlarda yaşamayı, maalesef kültürümüz duyguların içine girdiği her durumu aşağılama eğiliminde. Toplumsal cinsiyet ekseninden okumak gerekirse, hem Türkiye’de hem de dünyada duygular kadınların işi olarak görülüyor ve kadınları suçlamak, aşağılamak için kullanılıyor. Erkeklerse çocukluktan itibaren duygularını göstermenin uygun olmadığını ve duygularını oldukları gibi ifade ederlerse "kız gibi" olacaklarını öğreniyorlar. Duygularını ifade ettiği için aşağılanan kadınlar ve duygularını ifade etmemeleri için gaddarlaşan erkeklerin oluşturduğu bir dünya toplumumuz var. Ne kadar iç karartıcı, değil mi?

Neyse ki son yıllarda toplumsal cinsiyet kodları üzerine de duyguların bizi biz yapan şeylerden olduğu üzerine de çokça konuşmaya ve duyguları ifade etmeyi normalleştirmeye başladık. Hatta ebeveynler ve bakım verenler de çocuklar büyürken, onları duygularını ifade etmeye teşvik etmenin önemini anlamaya başladı. Bu, dünyamız için önemli ve şefkatli bir gelişme.

Illustration: Sam Island

Patricia E. Zurita Ona’nın kaleme aldığı Duygusal Savrulmalardan Kurtulmak, Ebrar Güldemler'in çevirisiyle okurla buluşan, önemli bir kitap. Neden önemli? Kitabın diliyle söyleyecek olursam, kitap, "çok-hissedenler"in hayatlarını, ilişkilerini daha dengeli hâle getirebilmeleri ve sürekli bir kâbusun içinde yaşıyormuş gibi hissetmelerini engelleyecek önerilerden oluşuyor. Kitapta sadece öneriler yok, bu duygusal karmaşaya yol açan nedenlere de yer veriliyor. İşin güzel yanı, kitapta yer alan öneriler ve yol haritaları, deneysel olarak desteklenen Kabul ve Kararlılık Terapisi'nin birer parçası ve duygu bilimi, bağlanmanın nörobiyolojisinin güncel bulgularına dayanıyor. Yani emin ellerdesiniz.

"Size hiç 'fazla hassas biri' olduğunuz ve duygularınızı çok abarttığınız söylendi mi?
Bazen duygularınızın ağırlığı altında ezildiğinizi hisseder misiniz?
Sanki bir düğmenize basılmış gibi kontrolden çıkar mısınız?
Yorucu duyguların iniş çıkışından, sizi sağa sola savurmasından yorgun düşer misiniz?"

Yukarıdaki sorulara yanıtınız "evet"se, Duygusal Savrulmalardan Kurtulmak kitabı kendinizi tanımanız, bu yorucu duygusal iniş çıkışlar döngüsünden kurtulmanız ve konuya dair farklı bir bakış açısı geliştirerek kendinize yeni bir yol çizmeniz için size yardımcı olabilir. Duyguları bu denli yoğun yaşamanızın hayatınızda hangi alanlarda sorun yarattığını tespit edebilir ve hem duyguları dengelemek ve hem de ifade etmenin çeşitli yollarıyla tanışabilirsiniz.

0
16396
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage