12 NİSAN, ÇARŞAMBA, 2017

Ayla Kutlu'dan Çocuklar İçin 5 Kitap Önerisi

Eserleriyle Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Ayla Kutlu'dan çocuklara ve içindeki çocuğu yaşatanlara beş kitap önerisi.

Ayla Kutlu'dan Çocuklar İçin 5 Kitap Önerisi

Çocukların okumaları ve anılarında, algılarında yer etmelerine özen göstermeleri (yani her satırını özümleyerek okumaları) gerektiğini düşündüğüm beş kitabı öncelik sıralarını belirtmeden sayıyorum. Her okurun etkileneceği anlatım ve değerlerin farklı olması bence çok iyi bir şeydir.

Küçük Prens - Antoine Saint-Exupéry  

Antoine Saint-Exupéry, hem yazdığı, hem de mahalle bakkalından aldığı sekiz renkten ibaret küçük bir suluboya takımıyla resimlediği (bence anlamlı ve çok tatlı  resimler) bilginin, sevginin, araştırmanın ve dostluğun önemini  anlatan eşsiz bir eserle en öne geçiyor. 

Zıkkımın Kökü - Muzaffer İzgü

Türk çocuk edebiyatının öncü yazarı ve öğretmeni olan Muzaffer İzgü, yazdığı masal, roman ve öykü kitaplarıyla çocuklarımızın en sevdiği yerli yazarımız oldu. Bu kitabında güldürücü ögeler kullanarak yaşamını yalın bir dille anlatıyor. Ülkemizdeki zor koşulları üzmek için değil, düşündürüp gülümsetmek için aktarsa da, hiç belli etmeden tüm insanları yüreklerinden yakalıyor. Çok iyi bir çocuk kitabı olarak tüm dünya çocuklarına seslenebilir.

Küçük Kara Balık - Samed Behrengi

Genç yaşta yaşamdan ayrılan bu yazarın tüm kitapları, özellikle ilk öykülerinden biri olan bu kitap, bütün dünyada fırtınalar yarattı. Gerici devlet yöneticileri onu gizlice öldürtüp, bir ırmağa attılar. Behrengi suya karışırken, kitapları bütün dünyaya uzandı. Özgürlüğün anlamını, insanın sorumluluklarını bundan daha çarpıcı biçimde öğreten bir kitaba rastlamadım.

Heidi - Johanna Spyri

İsviçre’nin o karlı ve yüksek dağlarında tek başına yaşayan öfkeli ve sert dedenin yanına bırakılan öksüz ve yetim olan küçük kız, Heidi’nin dostluk, yaşama sevinci, hayvan ve doğa sevgisi yanında, acemilikten gelen hataları, bu hataların çok ötesindeki iyi niyeti, hareketli olaylar çerçevesinde hem güldüren hem duygulandıran bir atmosfere sürüklüyor okuyanları.

Bülbülü Öldürmek - Harper Lee

Masum insanlarla, roman süresince yaşanan gizemli durumla ve ırk ayrımının getirdiği acılara karşı çıkışla harmanlanmış, sonu iyi insanların çabasıyla mutlu sona bağlanmış bir roman. Her yaştan çocuklar için eğitici ve düşündürücü yapısıyla başarılı. 

Tüm çocuklara: Bu kitapların hiçbiri oyalanmak için değil, yalnızca konusunu öğrenmek için değil, anlatılan olaylardan ve öykülerdeki karakterlerin davranışlarından ders çıkarmanız için dikkatli okumanın insanı en yüksek zevklere ve başarıya götüren bireysel değerlendirmeler sunduğuna inanırım.

0
9986
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage