GÜNDEM
  • 24-08-2019

    Nicola Lorini’nin “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” başlıklı video yerleştirmesi, 5 Eylül – 24 Kasım tarihleri arasında Pera Müzesi’nde gösterime girecek. Kilogramın değişen tanımı, internetin ağırlığı gibi güncel konulara farklı bir bakış sunan eserinde sanatçı müzenin Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinleniyor.

    ​Video ve sesi odağına alan yerleştirmede, süregelen düşünce modellerini sorgulayan Nicola Lorini, zaman ve tarih anlayışına yakından bakmayı hedefliyor. Materyal üretimi ve bilgi akışının yorumlanması arasındaki gerilime odaklanan eser; kum, silikon ve kemik gibi farklı materyallerden üretilmiş heykellerden oluşuyor. 

    0
    0
    1601
  • 24-08-2019

    Marksist edebiyat kuramcılarından Terry Eagleton’ın sömürgecilikten günümüze, bütünlüklü bir tanım yapmanın neredeyse imkânsız olduğu kültürün serüvenini ele aldığı kitabı Kültür, Berrak Göçer’in çevirisiyle, Can Yayınları tarafından yayımlandı.

    Eagleton, sömürgecilikten ve onun neredeyse ideolojik kılıfı olarak ortaya çıkan antropolojiden sanayi Avrupa’sına, Alman Romantiklerinden Britanya işçi sınıfına, İrlandalı devrimcilerden kültür endüstrisine, Jakobenlerden 11 Eylül'e ve neoliberal üniversitenin postmodern kültür kuramcılarına uzanan geniş bir yelpazede, modernliğin başlangıcından günümüze uzanan dönemde, kültürün serüvenini kapsamlı bir yaklaşımla inceliyor.

    Eagleton’a göre postmodern kültürel farklılık, çeşitlilik ve kapsayıcılık fetişizmi geç kapitalizmin piyasa ve tüketim mantığıyla uyum içindedir. Her türlü dışlamaya ve hiyerarşiye karşı durduğunu öne süren bu mutlak kültürelci tutum, tüm radikalliğine rağmen siyasi olarak güçlendirici ve devrimci olmaktan uzaktır.

    Eagleton, kültüre ilişkin bütünlüklü bir tanım yapmanın imkânsızlığını teslim etse de, kültürün insanlığın küresel ölçekte karşı karşıya bulunduğu acil sorunlardan ziyade, doğrudan siyasetin alanına dair olduğunu, alıştığımız ironik ve keskin eleştirel üslubuyla ortaya koyuyor.

    Görsel: Sandro Rybak

    0
    0
    2639
  • 23-08-2019

    Bu sene İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 26 Eylül – 8 Kasım 2020 tarihleri arasında düzenlenecek İstanbul Tasarım Bienali’nin küratörü Portekiz asıllı mimar ve küratör Mariana Pestana oldu.

    Mariana Pestana, eleştirel toplumsal uygulamalarla ve hem teknolojik gelişmelerin hem de ekolojik krizin şekillendirdiği alternatif gelecekleri kurmacanın yardımıyla yeniden hayal etmekle ilgileniyor. Çalışmalarına Londra ve Porto’da devam eden Pestana, 2011’de kurulan The Decorators adlı kolektifin ortak kurucularından. Topluluk, kamusal alana yayılan müdahaleler gerçekleştiriyor ve kültürel programlar düzenliyor.

    İKSV tarafından ilki 2012 yılında düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali kentsel tasarım, mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, grafik tasarım, moda ve tekstil tasarımı ile yeni medya tasarımı gibi başlıca disiplinleri ve ilgili tüm yaratıcı alanları kapsıyor.

    ​5. İstanbul Tasarım Bienali’nin Danışma Kurulu’nda; 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin küratörlüğünü yapan Jan Boelen, İsveç ulusal mimarlık ve tasarım merkezi ArkDes’in küratörlerinden Carlos Mínguez Carrasco, SUPERPOOL’un kurucusu mimar Selva Gürdoğan, V&A East’in küratörü Catherine Ince ve küratör Amelie Klein yer alıyor. 

    0
    0
    1360
  • 23-08-2019

    Cemil Kavukçu’nun günlük hayatın içine gizlenmiş sıra dışı anları usta kalemi ve gözlem gücü ile öykülere dönüştürdüğü yeni kitabı Balyozla Balık Avı, Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

    Kavukçu, öykülerinde kökü derinlere inen korkuların, karakterlerin hayatındaki önemli dönemeçlerin ve gelip geçen zamanın izini sürüyor. Beklenmedik rastlantıları, tüm bir geçmişe ışığını düşüren tuhaf karşılaşmaları, kâbusları, hatırlamaları, aydınlanmaları, absürtlükleri ve hüsranla sonlanan arayışları anlatan öyküler, hayata hikâyelerin penceresinden bakan Cemil Kavukçu’nun iç görüsü ve yalın üslubuyla parıldıyor.

    “Her acının, hırsın, beklentinin, arzunun, yıpratıcı düşlerin yorulup soluğunu tüketeceği bir nokta vardır ve ben oraya varmak istiyorum. Bunun için her şeye katlanacağım. Çünkü aradığım huzur orada.”

    ​Görsel: Jacky Chin

    0
    0
    1792
  • 23-08-2019

    Barış İçin Müzik Vakfı, Enka Kültür Sanat tarafından düzenlenen “Açıkhava Buluşmaları” kapsamında 27 Ağustos Salı günü konser verecek. 5 – 16 yaş arası tüm çocuklara ücretsiz olacak konser, Eşref Denizhan Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek. Barış İçin Müzik Edirnekapı Çocuk ve Gençlik Orkestrası’nın konser biletlerine Biletix üzerinden ulaşabilirsiniz.


    Barış için Müzik Vakfı, İstanbul’un dezavantajlı bölgelerinden biri olan Edirnekapı’da, imkânları sınırlı çocuk ve gençlere karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlayan bir kurum. Vakfın oluşturduğu programa katılan 7-20 yaş arasındaki çocuk ve gençler burada kendilerine sağlanan enstrüman ve eğitmenlerle çok sesli evrensel müzik eğitimi alıyorlar. 

    0
    0
    1282
  • 23-08-2019

    Yapı Kredi Koleksiyonları’ndan resimden sikkeye, tombaktan nadir kitaba uzanan önemli bir seçki Bursa, Ankara, İzmir ve Antalya’da sanatseverlerle buluşacak.“Yapı Kredi Koleksiyonu’ndan Renkler” adını taşıyacak sergiler kapsamında Osman Hamdi Bey’den İbrahim Çallı’ya, Neşet Günal’dan Cevat Dereli’ye, Nejat Melih Devrim’den Ferhat Özgür’e Türk resminin öncü isimlerinin eserleri sergilenecek. Peyzaj, natürmort, soyut, güncel sanat gibi farklı üsluplarda çalışan ressamların eserlerinin yanı sıra Yapı Kredi Tarihi Arşivi Selâhattin Giz Koleksiyonu’ndaki dönemin foto muhabirleri tarafından çekilen, içinde büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e ait fotoğrafların da bulunduğu çok değerli kareler sergide görülebilecek.

    ​Sergi kapsamında Türk resim sanatının klasik ve empresyonist dönem sanatçılarının eserleri 4 – 28 Eylül tarihleri arasında Bursa’da; figüratif resimler, soyut resimler, istihsal resimleri, güncel sanat eserleri, Selahattin Giz Koleksiyonu katılımlarıyla 3 Ekim – 15 Kasım tarihleri arasında Ankara’da sergilenecek. 20 Kasım – 20 Aralık tarihleri arasında İzmir’de devam edecek sergi son olarak 24 Aralık – 28 Şubat tarihleri arasında Ankara’da sanatseverlerle buluşacak. 

    0
    0
    1635
  • 23-08-2019

    Margaret Atwood’un feminist hareketin güçlü etkisini de haber veren 1969 tarihli ilk romanı Evlenilecek Kadın, Canan Sılay’ın çevirisiyle, Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

    Tüketici davranışlarını ölçen bir araştırma şirketinde  çalışan Marian, geleceği parlak  bir hukukçu olan Peter’den evlenme teklifi alınca hiç düşünmeden kabul eder. Zaten her genç kızın rüyası değil midir bu? Ama bir anda yoluna Duncan çıkar,  İngiliz edebiyatı öğrencisi, kendisine ve Marian’a bir gelecek vaat etmeyen, kayıtsız, kaygısız Duncan. Duncan ona kariyer planları dışında, tasarlanmamış, hesapsız bir dünyayı gösterir. Aşk mıdır bu?

    Üstelik Marian birdenbire et yiyememeye, Peter’i, evliliği, aşkı, bedenini sorgulamaya başlamıştır. Artık evliliğe giderken kafasında kocaman bir soru vardır: Yoksa kendi bedeni de Peter için tüketilecek bir nesne midir?

    “Belki kadınların üniversiteye gitmelerine izin verilmemeli; böylece sonradan, düşünen kafalar olarak hayatta neler kaçırdıklarını hissetmezler.”

    0
    0
    3061
  • 22-08-2019

    Bilgili Holding ve Sabiha Kurtulmuş organizasyonuyla düzenlenen, UBS’in ana sponsor olduğu Artweeks@Akaretler, 3 Eylül Salı günü başlayacak. Bu sene 3’üncüsü düzenlenen program 3 hafta sürecek ve tüm sergiler sanatseverlere ücretsiz olacak.

    Sergiler, söyleşiler ve atölye çalışmalarından oluşan bir programla sanat galerilerini, koleksiyoncuları ve sanatçıları buluşturan Artweeks@Akaretler’e yerli ve yabancı pek çok sanatçı katılacak.

    ​Altmış yıldan uzun süredir aktif olarak çağdaş sanat eserleri toplayan UBS, 30.000’i aşkın eserle dünyanın en büyük ve en önemli kurumsal sanat koleksiyonlarından birine sahip bulunuyor. Art Basel ile Küresel Ortaklık, UBS Sanat Koleksiyonu, UBS Sanat Koleksiyoncuları Grubu ve dünya çapında önde gelen sanat kuruluşları ile iş birlikleri gibi çeşitli çalışmalarla çağdaş sanatın hamiliğini üstlenen UBS, Artweeks@Akaretler'in ana aponsoru olarak karşımıza çıkıyor. 

    0
    0
    10257
  • 22-08-2019

    42 Maslak’ta bulunan İninal Espor ARENA, eylül ayı boyunca pek çok tiyatro oyununa ev sahipliği yapacak. 4 Eylül’de tiyatro ve müziği bir araya getirerek kabare kültürünün tüm gerekliliklerini yerine getiren Biraderler Cabaret’i ağırlayacak. Üç yapımcının bir müzikli oyun yapma fikri ve bunu hayata geçirme çabalarını konu alan Biraderler Cabaret’te, Mert Yavuzcan, Arda Aydın ve Anıl Altınöz; Pink Floyd’dan Beatles’a, Michael Jackson’dan Daft Punk’a en sevilen şarkıları Biraderler versiyonuyla seslendiriyor.

    6 Eylül’de Kedi Sahne Sanatları’ndan Ölü Ozanlar Derneği izleyiciyle buluşacak. Hakan Altıner’in yönettiği, Gökçe Biçer’in aynı adlı 1989 yapımı filmden oyunlaştırdığı Ölü Ozanlar Derneği, ergenlik çağında birkaç gencin aşırı disiplinli bir yatılı okulda geçen hikâyesini anlatıyor.

    13 Eylül’de yine Tiyatro Kedi Sanatları’ndan Driving Miss Daisy (Bayan Daisy’nin Şoförü) adlı 1988 yapımı filmin uyarlaması Anneme Artık Dur Lazım oyunu sergilenecek. Başrollerinde Suna Keskin ve Hakan Altıner’in yer aldığı oyun, anneler ve kızlarının neredeyse dünyanın varoluşundan bu yana hiç değişmeyen çekişme ve sevgi dolu ilişkisini ele alıyor.

    Moilere’nin klasiklerinden sayılan Kibarlık Budalası adlı oyun 20 Eylül’de Haldun Dormen’in Mösyö Jourdain’e hayat vermesiyle tiyatro severlerle buluşacak. Oyun, 17. yüzyıl Fransa’sında cahil, saf ama çok zengin bir adam olan Mösyö Jourdain’in asilzade olma çabasını anlatıyor.

    ​Son olarak, 27 Eylül’de Çiçekçi Sokağı Cinayetleri 42 Maslak’ta olacak. Başrollerini Deniz Türkali ve Altan Gördüm’ün paylaştığı oyun 20. yüzyılın başında İstanbul’un Çiçekçi Sokağı’nda işlenen “faili meçhul” bir cinayet etrafında ilerliyor. 

    0
    0
    2528
  • 22-08-2019

    Farklı coğrafyalarda yaşayan iki sanatçıyı, yabancısı oldukları bir mekânda üretmek için bir araya getiren duo CxH projesine bu kez halka sanat projesi ev sahipliği yapacak. Projede İstanbul’dan Hilal Can ve Barcelona’dan Clara Elizondo Fernàndez adlı sanatçılar içinde düşünüp ürettikleri yeni bir mekândan ilhamla birbiriyle etkileşen kurgusal işler yaratmak için beş günü birlikte geçirecekler. Bu süre boyunca üretecekleri bireysel ve ortak işleri, ortak dille sergileme ile sonlandıracaklar.

    ​Mekâna özel pop-up sergi projesi “YORONAS”, 30 Ağustos Cuma günü açılacak ve 31 Ağustos’ta 12.00 – 19.00 saatleri arasında gezilebilecek. 

    0
    0
    1544
DAHA FAZLA
Geldanlage