Bahar Yürükoğlu yeni kişisel sergisi “Organ Panic”, 5 Eylül – 12 Ekim tarihleri arasında artSümer’de sanatseverlerle buluşacak.
Plastiğin yüceliğine adanmış bir çeşit sunak inşa eden Yürükoğlu çalışmalarında, ışıkları, aynaları, kokuları, geometrik desenleri, fiberglas beden parçaları, yapay akvaryum bitkileri ve sahte altın zincileri bir araya getiriyor. Serginin aşırı-doygun alanı hem Yürükoğlu’nun stüdyosundan hem de seyahatlerinden yeni fotoğraflarının yanı sıra sanatçının teknolojik renkler ile ışığın yansıma ve kırılmasını kullandığı bilindik görsel dağarcığını resme uyguladığı yeni bir denemeyi de içeriyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından nitelikli edebiyat çevirilerini desteklemek amacıyla, Talât Sait Halman anısına başlatılan ve bu yıl beşincisi takdim edilecek Talât Sait Halman Çeviri Ödülü, 2019 yılı değerlendirmeleri için başvurular başladı.
Başkanlığını yazar Doğan Hızlan’ın yaptığı Talât Sait Halman Çeviri Ödülü Seçici Kurulu; yazar, çevirmen ve eleştirmen Sevin Okyay; yazar ve çevirmen Ayşe Sarısayın; yazar ve çevirmen Yiğit Bener ile yazar ve çevirmen Kaya Genç’ten oluşuyor. Seçici Kurul tarafından belirlenen yapıtın çevirmenine 20 bin TL tutarında nakit desteği sağlanıyor. Ödülün kazananı Aralık ayında açıklanacak.
Başvuru Şartları:
- Yayınevleri veya çevirmenler tarafından yapılabilir.
- Başvuruda sunulacak eserler, orijinal dilinden Türkçeye çevrilmiş, ISBN numarası almış öykü ve roman çevirileri ile sınırlıdır.
- Yayınevleri en fazla üç çeviri eser ile başvuru yapabilmektedir.
- Seçici Kurul, aday önerilerinde bulunabilir.
- Adayların daha önce Talât Sait Halman Çeviri Ödülü’nü kazanmamış olması gerekmektedir.
- Başvuru formu ve koşullarına dair ayrıntılı bilgi içeren şartnameye iksv.org adresinden ulaşılabilir.
- 2019 Talât Sait Halman Çeviri Ödülü için başvuruların 20 Eylül Cuma saat 17.00’ye kadar İKSV’ye ulaştırılması (Nilay Kartal dikkatine, Nejat Eczacıbaşı Binası, Sadi Konuralp Cad. No: 5, 34433 Şişhane, Beyoğlu, İstanbul) gerekmektedir.
Ödüllü yönetmen Kaan Müjdeci’nin yazıp yönettiği ikinci uzun metraj film projesi Iguana Tokyo, 76. Venedik Uluslararası Film Festivali kapsamındaki Venice Gap Financing Market’a katılıyor. Sektör profesyonellerini bir araya getirmeyi amaçlayan Venice Gap Financing Market; gelecek vaat eden yapımcı ve yönetmenlerin projelerini tamamlamaları için gerekli görüşmeleri gerçekleştirmelerine imkân sağlıyor.
Başrollerini Saadet Işık Aksoy, Ertan Saban ve Deniz Ülkü’nün paylaştığı bilim-kurgu filmi Iguana Tokyo, Tokyo’nun merkezindeki küçük evlerinde sanal gerçeklik oyunu M²’yi oynamaya başlayan bir ailenin hikâyesini anlatıyor. Zamanla hayatlarının merkezine oturan oyun, ailenin gerçekliliklerine dönüşüyor ve dinamiklerini değiştiriyor. Anne, baba ve kızları Tokyo arasında tırmanan tehlikeli gerginliği yalnızca besledikleri iguana fark ediyor.
Berlin çıkışlı XJAZZ Festival, beşinci yılında Ankara’da ilk defa açık havada, 28 ve 29 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek. 3dots, Not Under Command, Nous Creative Studio ve Riff Ankara’nın ortak çalışması olan etkinlik, ODTÜ M.D. Vişnelik Tesisleri’nde Ankaralı müzikseverlerle buluşacak.
28 Eylül’de Weval, İlhan Erşahin&OceanvsOrientalis, Gaye Su Akyol ve Bobby Rausche gibi isimlerin sahne alacağı etkinlikte, 29 Eylül gecesi Ceza, Emika ve Hugo Kant yer alacak. Pazar gecesinin headliner’ı ise haftaya açıklanacak.
Murat Palta, “All Work and No Play” adlı üçüncü kişisel sergisiyle x-ist’te sanatseverlerle buluşacak. 16. İstanbul Bienali parallel etkinliği olarak 5 Eylül – 19 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek sergide Palta’nın tezhip ve heykelleri de sergilenecek.
Geleneksel minyatür ve tezhip sanatını, çağdaş üretim biçimiyle harmanlayan Palta’nın sergisi eğlence sektörü ve güncel olayların eğlence teması üzerinde nasıl birleştiğine odaklanıyor. Eğlence kavramının zaman öldürmeyle eşleştiği ve sunulan sonsuz seçeneklerle yüklenmiş bir dünyada olmanın doğal sonucunu eleştirel bir bakış getirmeden irdeleyen sanatçı, gerçek dünyada yaşanan olay ve durumları bu dünyanın bir parçasına dönüştürüyor.
Türlü sanatsal ve kültürel etkinliklerle, yazar, şair, ressam, küratör, sanat yönetmeni, eleştirmen ve akademisyenin katılımlarıyla bir kültür merkezi olmayı amaçlayan Kafkaokur Dergisi’nin KONU: Atölye adındaki oluşumu “Nasıl Başlanır?” söyleşileri ile ilk etkinliğini düzenleyecek.
30 Ağustos – 14 Eylül tarihleri arasında kendi alanlarında yetkinleşmiş kişiler mesleklerine ve icra ettikleri sanat dalına nasıl başladıklarını anlatacakları etkinliklere konuk olacaklar. Katılım ücretsiz olacak ve kontenjan 12 kişi ile sınırlı kalacak. Ayrıntılı bilgi ve rezervasyon için: konuatolye@gmail.com
Program:
30 Ağustos Cuma Saat: 19.00-21.00
Karikatür Çizmeye NASIL BAŞLANIR? – Mert Dolapçıoğlu
31 Ağustos Cumartesi Saat: 16.00-18.00
Stand-up Yapmaya NASIL BAŞLANIR? – Cem İşçiler
6 Eylül Cuma Saat: 19.00-21.00
İllüstrasyon Çizmeye NASIL BAŞLANIR? – Tülay Palaz
7 Eylül Cumartesi Saat: 16.00-18.00
Editörlüğe NASIL BAŞLANIR? – Selahattin Özpalabıyıklar
13 Eylül Cuma Saat: 19.00-21.00
Tez Yazmaya NASIL BAŞLANIR? – Seval Şahin
14 Eylül Cumartesi Saat: 16.00-18.00
Öykü Yazmaya NASIL BAŞLANIR? – Hakan Bıçakcı
20 Eylül Cuma Saat: 19.00-21.00
Roman Yazmaya NASIL BAŞLANIR? – Aslı Tohumcu
22 Eylül Pazar: Saat: 16.00-18.00
Oyunculuğa NASIL BAŞLANIR? – Cihan Talay
Pg Basement, 5 Eylül – 25 Ekim tarihleri arasında genç sanatçı Derya Kazan’ın “Taş Mektuplar” adlı projesine ev sahipliği yapacak. Oluştukları ortamın fiziksel koşullarını kaydetmekle birlikte bugüne ulaştırdıkları biyolojik kalıntılarla da geçmişi okuyabilmemize olanak sağlayan taşlar, Kazan’ın projesinde bir zaman kurgusu oluşturuyor. Bu kurguda taşların aktarmacı kimliği, geleceğe temas etmek üzerine bir düşünce var ediyor.
Pg Art Gallery aynı tarihler arasında ayrıca Hasan Pehlevan’ın “Anı(t)sal Tahribat” adlı sergisini de ağırlayacak. Sergi yıkılan ve kaybolmasına göz yumulan tarihi alanların/mekanların izini sürüyor. Pehlevan, bütün bu yıkımları bir mekân üzerinden kazı alanı oluşturarak kaybolmuş, yok olmuş veya yıkılmış bir hafızayı canlandırmayı hedefliyor.
Turkcell Platinum İstanbul Night Flight konserleri kapsamında dünya sanat elçisi olarak tanınan Sarah Chang, Aya İrini’de İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. 7 Eylül akşamı gerçekleşecek konserin biletlerine Biletix’ten ve etkinlik günü gişelerden ulaşabilecek.
Turkcell Platinum’un ana sponsorluğunda, Events Across Turkey organizasyonu ile düzenlenen diğer konserler ve tarihleri ise şu şekilde:
28 Eylül YE-EUN CHOI & DMITRY SHISHKIN
12 Ekim OLGA SCHEPS
19 Ekim FAZIL SAY
26 Ekim BERLIN STAATSKAPELLE STRING QUARTET
29 Ekim AN EPIC SYMPHONY & SERTAB ERENER
Eski Çağ ve Antropoloji profesörü Eric H. Cline’ın arkeolojiye olan aşkını ve tutkusunu mesleki yaşamından öykü ve örneklerle ortaya koyduğu Üç Taş Bir Duvar – Arkeolojinin Öyküsü adlı kitabı Alfa Yayınları’ndan çıktı.
Bu kitap, Eric H. Cline’ın 2001 yılından beri George Washington Üniversitesinde verdiği Arkeolojiye Giriş dersinin ders notlarının bir izdüşümüdür. Howard Carter 1922’de Tutankhamun’un mezarına girdiğinde tek ışık titreyen elindeki mumdan geliyordu. Küçük açıklıktan içeriye şöyle bir baktı ve ne gördüğünü sorup duranlara, meşhur “Ben harika şeyler görüyorum” yanıtını verdi. Carter’ın muhteşem keşfi, Üç Taş Bir Duvar’da anlatılan büyüleyici hikâyelerden sadece biri. Otuzdan fazla kazıya katılmış olan arkeolog Cline, okuru, Pompeii’den Petra’ya, Troia’dan terrakotta savaşçılarına ve Mikene’den Megiddo ve Masada’ya götürüyor. Cline, Troia’yı kazan Schliemann ve keşifleri insanın kökenine dair anlayışımızı geliştiren Mary Leakey de dahil olmak üzere bu kazıların arkasındaki insanları tanımamızı sağlıyor. Arkeologlara en sık sorulan sorulara yanıt veriyor: Nereyi kazacağını nereden biliyorsunuz? Kazılar gerçekte nasıl yapılır? Bir şeyin kaç yaşında olduğunu nereden biliyorsunuz? Bulunan şeyler kimindir?
Görsel: İngiliz arkeolog Howard Carter (solda) Tutankhamun’un lahdini inceliyor, 1922. Fotoğraf HARRY BURTON'a ait. Kaynak: APIC/GETTY IMAGES
26 Ekim – 1 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne başvurular başladı. 2019 Türkiye yapımı tüm filmlere açık olan yarışma uzun metraj, kısa metraj ve belgesel kategorilerinde gerçekleşecek. Festivalin internet sitesi üzerinden yapılacak başvurular için son tarih ise 16 Eylül Pazartesi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde düzenlenen 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin İdari Direktörlüğünü Cansel Çevikol Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu üstlenirken, sanat yönetmenliğini Başak Emre, Antalya Film Forum’un direktörlüğünü ise Olena Yershova Yıldız yürütecek.
Festivalin Türkiye sinemasındaki kadın temsiliyeti ve görünürlüğüne dikkat çekmek için bu sene başlattığı Cahide Sonku Ödülü kapsamında Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’ndaki filmlerde çalışmış kadın sinemacılardan birine 50 bin TL destekli ödül verilecek.
Uluslarası Uzun Metraj Film Yarışmasında En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarında 100 bin TL’ye yakın para ödülü desteği sunulurken, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu dallarında da Altın Portakal heykelleri sahiplerini bulacak.
Yönetmen, yapımcı ve senaristleri uluslararası film profesyonelleriyle buluşturan Antalya Film Forum’da projeler toplamda 450 bin TL para ödülüyle desteklenecek. Forum’a başvurular 6 Eylül’e dek sürerken, seçilecek projeler ise 24 Eylül 2019 tarihinde açıklanacak.
2019 yılında “Öze Dönüş” temasıyla yola çıkan festivale geri dönen Ulusal Yarışmalar, Uzun Metraj, Kısa Film ve Belgesel Film kategorilerinde yapılacak. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Film ödülünü hak eden 250 bin TL para ödülünün de sahibi olurken, ikincilik ödülü Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü 100 bin TL ve genç yönetmenlerin bir sonraki projelerini teşvik etmek amacıyla verilen Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü de 100 bin TL para ödülüyle desteklenecek. Yılın en iyi belgesellerini bir araya getirecek Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda filmler toplamda 60 bin TL değerindeki ödüller için yarışırken, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda iki filme toplam 30 bin TL değerinde para ödülü verilecek.