17 TEMMUZ, PAZARTESİ, 2017

Borusan Contemporary’de 4 Yeni Sergi

Yeni sezona dört yeni sergiyle başlayacak olan Borusan Contemporary üç geçici sergi ve bir koleksiyon sergisi gerçekleştirecek. “Overture: Recent Acquisitions from the Borusan Contemporary Art Collection” ve “Moving Image: Portraiture” ABD’de gerçekleşirken “Diana Thater: A Runaway World” ve “Ağaç, Gölge, Deniz Ay” İstanbul’da, Borusan Contemporary’de izleyici ile buluşacak.

Borusan Contemporary’de 4 Yeni Sergi

Yoğun bir sanat sezonu geçiren Borusan Contemporary sezon boyunca gerçekleştirdiği “Vicious Circular Breathing”, “Tutku”, “Görünenin Ardındaki”, “Güverte Yolculuğu”, “teamLab: Sanat ile Fiziksel Mekanın Arasında”, “Uçuş”, “Aqua Shock – Su”, “Yazıt” ve “Moving Image: Landscape” sergilerinden sonra bahara üç yeni sergiyle “merhaba” dedi. Eylül ayına dek devam edecek olan “Ola Kolehmainen: Sinan Projesi”, “Günlerin Tortusu” ve “Uvertür: Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'ndan Yeni Eserler” sergileri yaz aylarının mutlaka görülmesi gerekenler listesinin baş sıralarında yer alırken yavaş yavaş yeni sergi haberleri de gelmeye başaldı. Sezona hızlı bir giriş yapacak olan Borusan Contemporary iki tanesi ABD’de iki tanesi Türkiye’de olmak üzere toplam dört yeni sergi gerçekleştirecek.

Üçü geçici sergi kategorisinde değerlendirilebilecek biriyse koleksiyon seçkisi olan sergilerden ikisinin Amerika’da gerçekleşiyor olması ayrı bir heyecan kaynağı. Bu iki sergiden ilki sonbaharda ABD’de pop-up galeri şeklinde açılacak olan “Overture: Recent Acquisitions from the Borusan Contemporary Art Collection”, ikincisi ise bir sergi serisinin son ayağı olarak University of Michigan Museum of Art, Ann Arbor’da gerçekleşecek olan “Moving Image: Portraiture”. İki sergi de Borusan Contemporary Genel Sanat Yönetmeni Kathleen Forde tarafından organize ediliyor.

29 Temmuz ‒ 26 Kasım 2017 tarihleri arasında, University of Michigan Museum of Art, Ann Arbor’da gerçekleşecek olan “Moving Image: Portraiture” Borusan Contomporary Sanat Koleksiyonu’ndan alınan ve University of Michigan Museum of Art’taki serinin üçüncü ve final sergisi. Sergi portre sanatının klasik kavramları üzerine çağdaş bir anlatım sunarken, Hannu Karjalainen, Daniel Rozin ve Marina Zurkow gibi isimlerin çalışmalarını içeriyor. 

12 Ekim ‒ 5 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek olan “Overture: Recent Acquisitions from the Borusan Contemporary Art Collection” süre bazlı medya sanatı üreten isimlerden oluşan uluslararası bir liste içeriyor: Jim Campbell, Daniel Canoger, U-Ram Choe, John Gerrard, Claudia Hart, Ali Kazma, Michal Rovner ve Allard van Hoorn. İnsan algısı, belleği, tarihi belgeleme süreci, kimlik ve çevre gibi değişken konseptleri sorgulayan çalışmalar dijital landscape, videolar ve interaktif portreler arasında bir skalada yer alıyor. Sergi, Manhattan’ın güneydoğu kısmında yer alan 208 Bowery Gallery’de görülebilecek.

16 Eylül 2017 ‒ 18 Şubat 2018 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan “Diana Thater: A Runaway World” 5 video bazlı yerleştirme içeriyor. 3 tanesi yeni üretim ve iki tanesi sanatçının çevresel konuları incelemesi bakımından içerik oluşturması amacı taşıyan önceki çalışmalarından oluşuyor. 2017 baharında The Mistake Room’da gösterilen “As Radical As Reality” (2017) ve “A Runaway World” (2017) sergileri yine “A Runaway World” başlığı taşıyordu.

Borusan Contemporary Genel Sanat Yönetmeni Kathleen Forde sergiler hakkında: “ABD’deki sergiler coğrafi uzamın, estetik alanın ve Borusan Contemporary’de güncel olarak gösterilen medya sanatı çalışmalarının çeşitliliğinin canlı bir timsali. Ayrıca “Diana Thater: A Runaway World” sergisinin geliştirilmiş bir versiyonunu, tamamlanmış güncel bir eserle birlikte İstanbul’daki galerimizde sunmaktan çok memnunuz. Diana’nın çalışmaları tehlike altındaki türlerin hassasiyetini kendi habitatlarında anlatarak, yerleştirmelerde geleceğe dair oldukça canlı tasavvurlar yaratıyor ve ümit edelim ki, harekete çağırıyor.” diyor.

Borusan Contemporary’nin sonbaharda gerçekleşecek son sergisi ise Necmi Sönmez küratörlüğündeki “Ağaç, Gölge, Deniz Ay”. 16 Eylül 2017–19 Şubat 2018 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan koleksiyon sergisi Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda yer alan, yeni medya sanatının çarpıcı örneklerini ağırlayacak. Sergi çıkış noktasını, Sönmez’in önceki sergileri gibi, edebiyattan ve bu defa modern Türk şiirinin ayrı, aykırı temsilcisi Oktay Rifat’ın ilk kitabında yer alan “Bir Şehri Bırakmak” adlı şiirinden alıyor:

Ağaca söyle

Gölgesini getirsin bana yolluk

Sokağı ve denizi isterim pencereden

Senden çörek isterim

Ay biçiminde

Yeni sergileri heyecanla beklerken mevcut sergileri ziyaret etmeyi unutmayın. 

0
5959
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage