17 NİSAN, CUMA, 2020

Borusan Contemporary ile “Evde Sanatla Kal”

Borusan Contemporary birçok çevrim içi seçkiyle evde olduğumuz bugünlerde sanat ile bağımızın kopmamasına yardımcı oluyor. İçerisinde 800’ü aşkın eser bulunan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu bu seçkiler arasında en kapsamlı ve dikkat çeken olarak karşımıza çıkıyor.

Borusan Contemporary ile “Evde Sanatla Kal”

Bir kesim tarafından dijital ortamda sanata erişimin gerçek değerini yansıtmadığı düşünülse de birçok insan şu an çevrim içi sergileri, ev konserlerini ve erişime açılmış özel film seçkilerini büyük bir ilgiyle takip ediyor. Dijital ya da canlı tartışmasının yapılmasının çok mantıklı olduğu günlerde değiliz. Zira hepimiz bir şekilde hayatlarımızı sürdürmeye ve ilgi alanlarımızdan uzak kalmamaya çalışıyoruz. Tabii ki bir tiyatro ya da konseri evden izlemekle bir sergiyi çevrim içi deneyimlemek arasında büyük farklılıklar var. Hiçbir zaman somut bir şekilde, duyu organlarıyla deneyimlemenin yerine geçmese de çağdaş sanata bilgisayar ya da telefon ekranlarından dahil olmak nispeten daha elverişli. Özellikle de yeni medya, fotoğraf, video, dijital sanat disiplinlerinde üretilmiş işlere.

Hayatın akışını evlerimizden sürdürmekle yetindiğimiz şu günlerde birçok pratiğimiz gibi sanata yaklaşım ve takip etme şeklimiz de evrildi. Birçok galeri ve müzenin gösterimlerini çevrim içi platformlara taşıması da bu değişen alışkanlıklarda süspansiyon görevi üstlendi. Çevrim içi açılış gezdiğimiz, sanat profesyonellerinin konuşmalarını dinlediğimiz, sergi turlarına katıldığımız şu günlerde dijital çağı yakalayabilen kurumlar varlığını bir kez daha güçlendirdi. Hepimizin evlerimizdeyken sanata daha yoğun bir şekilde ihtiyaç duyduğumuz şu zor zamanlarda kurumların yanı sıra sanatçıların da çalışmalarında çeşitli dönüşümler yaşayacağı düşünülüyor. Birçok sanatçı çoktan bu dönüşüme ayak uydurmaya başladı bile. Üretim pratiklerini dijitale kaydıran sanatçıların üretimlerinin sürdürülebilirliği şüphesiz ki daha mümkün olacak. Günlük rutinimizden mesleklerimize, hayata bakışımızdan kaygılarımıza, sanatı üretme ve paylaşma şeklimize geniş kapsamlı bir evrilme sürecinde olduğumuz şu günlerde yeni alışkanlıklarımızın da ilk adımlarını atıyoruz belki de.

Borusan Contemporary de özel seçkileri ve sergileriyle evde olduğumuz bugünlerde sanattan uzak kalmamamızı sağlayan kurumlardan biri. İçerisinde 800’ü aşkın eser bulunan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu ve internet sitesi ile Google Arts & Culture üzerinden erişime açılan geçmiş ve güncel sergiler geniş bir arşivi sanatseverlerin önüne seriyor. Kurum güncel sergisi “Bill Viola: Geçici” ile birlikte “Mika Tajima: Esir”, “Universal Everything: Akışkan Bedenler” ve “Üvercinka” adlı geçmiş sergilerini de ulaşılabilir kılıyor.

​Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan kategoriler hâlinde izleyiciyle buluşan eserler baskı, fotoğraf, ışık sanatı, resim, heykel, video ve yeni medya alanlarındaki çalışmaları izleyicilerle buluşturuyor. Jim Dine, Paul Schwer, Peter Coffin, Sol LeWitt baskı kategorisinde ağırlıkta olarak çalışmaları bulunan sanatçılardan. Yine bu bölümde öne çıkan isimler arasında Beat Zoderer, Donald Judd, Imi Knoebel, Mel Bochner, Peter Halley gibi sanatçılar yer alıyor. Birçok Türk isme rastladığımız fotoğraf kategorisinde ise A. Halim Kulaksız, Ahmet Ertuğ, Boomoon, Charles Xelot, Chen Jiagang, Bengü Karaduman, Mehmet Günyeli, Nuri Bilge Ceylan, Serkan Taycan, In Sook Kim Sıtkı Kösemen, Ola Kolehmainen, Olaf Otto Becker, Tatsuo Miyajima ve Zeynep Beler ilk dikkatimizi çekenlerden. 

Neon ve ışıklı çalışmalara ağırlıklı olarak yer vermesiyle bilinen Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, ışık sanatı kategorisinde birbirinden değerli sanatçıların çalışmalarını ağırlıyor. Airan Kang, Alejandro Almanza Pereda, Ben Rubin, Bertrand Ivanoff, Brigitte Kowanz, Christopher Dahlhausen, Chul Hyun Ahn,  Doug Aitken, Eric Michel, Erwin Redl, François Morellet, Hans Kotter, Ivan Navarro, James Clar,Keith Sonnier, Leo Villareal, Maurizio Nannucci, Paul Schwer, Pawel Pomorski, Ruby Anemic, Sarkis, Shilpa Gubta bu kategoride dikkat çeken isimler arasında yer alıyor. Resim ve heykel kategorisinde ilk göze çarpanlar Beat Zoderer, Chris Gallagher, Herbert Brandl, Markus Linnenbrink, Ali İbrahim Öcal, Beverly Fishman, Burak Bedenlier, Ekrem Yalçındağ, Engin Beyaz, Ilgın Seymen, Nikola Kolya Bozovic, Paul Schwer, Peter Zimmermann, Pınar Yoldaş ve Markus Weggenmann oluyor. Listede daha birçok başarılı sanatçı bulunuyor.

Borusan Contemporary’nin bir başka ağırlık verdiği disiplin ise video. Kurumdaki güncel ve geçmiş sergilerde sık sık karşımıza çıkan video eserler koleksiyonun da önemli parçaları arasında yer alıyor. Kategoride Ali Kazma, Eelco Brand, Erdal İnci, Jennifer Steinkamp, Kwan Sheung Chi, Levi Van Veluw, Marco Brambilla, Marina Zurkow, Rick Silva, Universal Everything, Aslı Çavuşoğlu, Cevdet Erek, Ergin Çavuşoğlu, Gülsun Karamustafa, Kutluğ Ataman, Kwan Sheung Chi & Wong Wai Yin ve Evrim Kavcar’ın çalışmaları göze çarpıyor. Yeni medya kategorisi de görülmesi gereken seçkin eserleri ağırlıyor. Carsten Nicolai, Boredomresearch, Daniel Canogar, John Gerrard, Laurent Bolognini, Manfred Mohr, Marina Zurkow, Mika Tajima, Rafael Lozano Hemmer, teamLab, U-Ram Choe bu bölümde öne çıkan sanatçılardan.

Siz de evde olduğunuz zamanları bir fırsata çevirmek isterseniz bu kapsamlı koleksiyona göz atabilir, beğendiğiniz eserleri sosyal medya üzerinden #EvdeSanatlaKal etiketiyle @borusancontemporary ve sanatseverlerle paylaşabilirsiniz. Ayrıca Borusan Contemporary Blog üzerinden misafir küratörler, koleksiyon sanatçıları ve koleksiyondaki işler üzerine hazırlanan yazı ve röportajlar takip edilebilirsiniz.

Görseller için künyeler:

1.Edward Burtynsky, Merdivenli Kuyu #2 / Stepwell #2, 2010. Fotoğraf / Photographed by Sevim Sancaktar, Selim Süme.

2.Niko Luoma, Bir Kürenin Projeksiyonu I / Projection of a Sphere I, 2014. Fotoğraf / Photographed by Nazlı Erdemirel.

3.Ali Kazma, Yeraltı / Subterranean, 2016. Fotoğraf / Photographed by Nazlı Erdemirel.

4.Antti Laitinen, Bu Benim Adam I, II, III / It's My Island I, II, III, 2007. Fotoğraf / Photographed by Özge Volkan Çatıkkaş, Fatih Metin Demirkol.

5.Eelco Brad, MN.movi, 2015. Fotoğraf / Photographed by Özge Balkan.

6.Christoph Dahlhausen, Bozuk Lamba / Broken Light, 2012. Fotoğraf / Photographed by Sevim Sancaktar, Selim Süme.

7.Alan Rath, Yepyeni Koşan Küçük Bir Adam IV / Brand New Little Running Man IV, 2009. Fotoğraf / Photographed by Özge Volkan Çatıkkaş, Fatih Metin Demirkol.

8.Brigitte Kowanz, Ad Infinitum, 2007. Fotoğraf / Photographed by Özge Balkan.

10.Brigitte Kowanz, Ad Infinitum, 2007. Fotoğraf / Photographed by Özge Balkan.

11.Manfred Mohr, P-1271c, 2007. Fotoğraf / Photographed by Özge Balkan.

12.Ola Kolehmainen, Simya / Alchemy, 2007. Fotoğraf / Photographed by Sevim Sancaktar, Selim Süme.

0
4506
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage