30 EYLÜL, PAZARTESİ, 2019

Yeni Bir Picasso Eseri Keşfedildi

Geçtiğimiz günlerde İspanyol ressam Pablo Picasso’nun yeni bir eseri keşfedildi. Sanatçının “Mavi Dönemi”ne ait meşhur eserlerden The Old Guitarist’te modelin duruşunda çeşitli tuhaflıklar olduğunu fark eden araştırmacılar çalışma üzerinde yaptıkları testler sonucunda Picasso’ya ait yeni bir esere ulaştılar.

Picasso’nun “Mavi Dönemi”nin en belirgin özelliklerini sergileyen The Old Guitarist adlı eseri, son günlerde yeni keşifle gündemde. Eser üzerinde yapılan x-ray araştırmaları sonucu Picasso’nun tuvali daha önce başka bir eser için kullandığı anlaşıldı. Daha önceki boya ve çizim kalıntılarından yola çıkan araştırmacılar, eseri dijital ortamda tarayıp çeşitli programlar kullanarak yeniden ürettiler.

​Özellikle 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarında birçok sanatçı gerek ekonomik şartlar gerekse savaşın bir getirisi olarak tuval bulma problemiyle karşı karşıyaydı. Bu sanatçılardan biri olan Pablo Picasso da kimi zaman eski tuvallerine yeni resimler yapmak zorunda kalan isimlerden. Bu anlamda eski eserler üzerine yapılan bilimsel çalışmalar da dönem sanatçılarının yeni tablolarının bulunmasının önünü açtı. Son olarak Picasso’nun çizdiği bir kadın tablosu, The Old Guitarist adlı eserinin içinde bulundu. Picasso’nun resmedişinden 100 yıl sonra bulunan eseri, kataloğuna yeni bir tablonun eklenmesini sağladı. Genel olarak Picasso’nun “Mavi Dönem” özelliklerinden hüznü, melankoliyi, maviyi kullanışını ve depresyonu başarılı bir şekilde yansıtan eser yeni keşifler için de ilham kaynağı oldu. 1998’den beri University College London’da çalışan, projenin içinde olan ve tabloyu x-ray’de tarayan Anthony Bourached ve George Cann, böylelikle bu proje sayesinde kayıp eserlerin izini sürmek için oldukça ilham verici bir gelişme yaşandığını ve araştırmalara devam edeceklerini belirtiyor.

0
6103
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle