09 TEMMUZ, CUMARTESİ, 2022

Yapay Zekâ Rönesans Sanatıyla Buluşuyor

Filippo Nassetti; Hieronymus Bosch, Canaletto ve Caravaggio gibi sanat tarihinin önde gelen sanatçılarının resimlerine uzay gemilerini entegre eden bir dizi yapay zekâ eserini izleyiciyle buluşturuyor.

İtalyan mimar ve tasarımcı, orijinal eserler üretmek için tasarlanmış bir yapay zekâ olan Midjourney ile deneyler yapıyor. Nasetti, yazılımın sınırlarını ünlü sanatçıların eserlerine sanatçıların var olduğunu hayal bile edemeyecekleri bir nesne olan uzay gemisini entegre etmeyi talimat vererek test ediyor. Midjourney, geniş bir sanat eseri ve görüntü veri tabanını inceleyerek, adeta onların görsel dilini öğreniyor ve orijinal içerik üretiyor.

Nasetti’nin bu deneyinin sonucunda, ünlü sanatçıların boyalarla ifade ettikleri dünyalarının neredeyse bilimkurgu benzeri bir yorumdan oluşan koleksiyonu ortaya çıkıyor. Sanatçıların kendilerine has stil ve teknikleri yapay zekâ tarafından başarılı bir şekilde taklit ediliyor ve orijinal resimlerin görsel dilleri ile atmosferleri inandırıcı bir şekilde yeniden üretilerek uzay gemilerini oluşturmak için kullanılıyor. Ortaya çıkan eserlerde nesneler bağlamsal olarak onların tasarımlarına ve tabiatlarına aykırı görünseler de stil olarak uyum içerisinde oluyorlar.

Eserlerde görülen uzay gemilerinin şekli ve görünüş biçimleri her sanatçının tarzına göre değişiklik gösteriyor. Filippo Nasetti, “Onlar sadece bu sanatçıların tarzında resmedilmekle kalmadı, aynı zamanda aynı şekilde tasarlandı” diye açıklıyor. Resim koleksiyonunun arasında Venedik kıyısında sisli bir gölün üzerinde uçan gemilerin olduğu bir Canaletto, hafif bir uçakta bulunan insanlarla resmedilmiş karanlık ve dramatik bir Goya ve objelerin zengin bir gökyüzüyle flulaştırıldığı Turner eserleri de yer alıyor.

Filippo Nassetti projesi hakkında şunları söyledi: “Bu resim koleksiyonunun ötesinde, Midjourney’nin konsept tasarımlar için oldukça güçlü bir araç olduğunu düşünüyorum. Midjourney, otorite ve telif hakkı kavramımıza, konsept ve geliştirme arasındaki ilişkiye ve tekniğin rolü gibi fikirlere meydan okurken sanat ve tasarım keşfi için birçok yeni alan açıyor. Bu resimleri devam eden dönüşümleri ve yeni ufukları tartışmaya açmak için üretmeye karar verdim.”

​Kaynak: designboom

0
3678
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage