21 EYLÜL, SALI, 2021

Van Gogh’un Yeni Keşfedilen Çizimi İlk Kez İzleyici Karşısına Çıktı

Hollandalı ressam Vincent van Gogh’un Kasım 1882’de yaptığı başı ellerinde yaşlı bir adamı tasvir eden eskizi ilk kez sergilendi.

Yüzyılı aşkın bir süredir hayatta olmayan bir sanatçının kataloğuna yeni bir sanat eserinin eklenmesi sık rastlanan bir durum değil ancak yakın zamanda yeniden keşfedilen bir çizimin Vincent van Gogh’a ait olduğu ortaya çıktı. Sanatçının 1882 yılında Lahey’de yaşarken kâğıt üzerine kurşun kalemle yaptığı bu çizim, başı elleri arasında oturmuş, zayıf düşmüş yaşlı bir adamı tasvir ediyor. Bunun Van Gogh’un aynı yıl yaptığı Worn out çizimi için bir ön çalışma olduğu düşünülüyor. Bu haber, sanat eserinin ilk kez halka açık sergilendiği Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi tarafından düzenlenen bir basın toplantısında duyuruldu.

Van Gogh Müzesi direktörü Emilie Gordenker yaptığı açıklamada “Yeni bir çalışmanın Van Gogh’a atfedilmesi oldukça nadirdir.” dedi ve ekledi: “Bu erken çizimi ve hikâyesini ziyaretçilerimizle paylaşabildiğimiz için gurur duyuyoruz.”

Study for Worn Out ismi verilen çalışma, 20. yüzyılın ilk on yılından beri özel bir Hollanda koleksiyonunda yer alıyor. Eskizin 1900’lerdeki alıcısının soyundan gelen, kimliği açıklanmayan şu anki sahibi, bu çizimin meşru bir Van Gogh olup olmadığını belirlemek için Van Gogh Müzesi’ne başvurdu.

Müzede kıdemli bir araştırmacı olan Teio Meedendorp eserle ilgili şunları söyledi: “Stilistik açıdan Van Gogh’un Lahey’deki zamanından bildiğimiz birçok figür çalışmasına mükemmel bir şekilde uyuyor ve bu çizimin de Worn out ile bağlantılı olduğu çok açık.”

Meedendorp’un açıkladığı gibi malzemelerin hepsi sanatçının bu süre zarfında kullandığı şeylerle uyumlu olduğu görülüyor. Kalın bir marangoz kalemi, suluboya kâğıdı ve su ile süt karışımından yapılmış bir sabitleme maddesi gibi unsurlar benzerliği destekliyor. Ayrıca Teio Meedendorp şu şekilde açıklıyor: “Çizimin arkasındaki köşelerde Van Gogh’un geleneksel olarak nişasta tomarları kullanarak çizim tahtasına kâğıt yapraklarını yapıştırma biçimine bağlayabileceğimiz hasar izleri var.”

Araştırmacıya göre Worn out ve eskizinin dayandığı modelin adı Adrianus Jacobus Zuyderland oldu. Yerel bir işçi olan bu adam, Van Gogh’un favori konusuydu ve sanatçı onu kırk defadan fazla çizimlerinde kullandı. Zuyderland At eternity’s gate ve Sorrowful old man (1882) gibi ünlü çizimlerin temelini oluşturdu.

Van Gogh’un Lahey’deki günlerinde yaptığı birçok çizimin tarihlerini belirlemek zor olsa da Worn out ve eskiz için durum böyle değil.  Van Gogh 24 Kasım 1882 tarihli kardeşi Theo’ya yazdığı bir mektupta sanat eserlerine atıfta bulunuyor. Sanatçı mektubunda şöyle belirtmiş “Bugün ve dün, dirsekleri dizlerinde ve başı ellerinin arasında iki yaşlı adam figürü çizdim. Yamalı bombazine elbisesi içinde, kel kafalı yaşlı bir işçi ne güzel bir görüntü oluşturuyor.”

Van Gogh Müzesi’nde 2 Ocak 2022’ye kadar sergilenecek olan Study for Worn OutWorn out çiziminin yanı sıra kurumun kalıcı koleksiyonundan diğer eserlerle birlikte izleyiciyle buluşuyor. Teio Meedendorp “Diğer çalışmalar bağlamında Study for Worn Out’u göstermek, Van Gogh'un çalışma süreci hakkında bize özel bir fikir veriyor.” Diyor ve ekliyor: “Dahası çalışma tamamen kendi başına ayakta duran çok güzel, güçlü bir çizim.”

Kaynak: Artnet

Künye:
1.Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi’nin ziyaretçileri Vincent van Gogh’un 1882 tarihli Study for Worn out adlı eskizine bakıyor. Fotoğraf: Jelle Draper, Van Gogh Museum
2. Vincent van Gogh, Study for Worn out (1882) Van Gogh Museum
3. Vincent van Gogh, Worn out

0
1757
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage