20 HAZİRAN, CUMARTESİ, 2020

Van Gogh ve Gauguin’in Genelev Maceralarını Anlattıkları Mektup Satıldı

Vincent Van Gogh ve Paul Gauguin’in 1888 yılında Arles’ten gönderdikleri ve Fransız genelevinde başlarından geçenleri anlattıkları mektup 210 bin Euro’ya Van Gogh Museum tarafından satın alındı. İkili tarafından ortaklaşa kaleme alınan mektup, Paris’teki Drouot müzayede evinde gerçekleşen müzayedede satın alınarak Amsterdam’daki Van Gogh Museum’un koleksiyonuna katılmış oldu.

On dokuzuncu yüzyılın iki büyük resim ustası tarafından arkadaşları olan Fransız ressam Emile Bernard’a yazılan mektup, Van Gogh ve Gauguin’in bir Fransız genelevinde yaşadıklarını anlatıyor. Sanatçıların daha önce kaleme aldıkları yazışmalardan farklı bir yerde duran ve “istisnai” bir durum içeren mektup, her iki sanatçının kişisel yaşamlarına dair ilginç detaylar da sunuyor. “Büyük bir sanat rönesansı” gerçekleştirdiğine inanan ikili, Provence’ın Arles bölgesinde beraber yaşadıkları dönemden de kısaca bahsediyor.

Mektubun Van Gogh’un bir sinir krizi sonucu kulağını kesmesini takip eden günlerde yazıldığı belirtiliyor. Kişisel mektuplarında Van Gogh’un “iyice çıldırdığını” yazan Gauguin, Hollandalı sanatçıyla birlikte 1 yıl geçirme planını ciddi şekilde gözden geçirdiğine de değiniyor.

Uzmanların ifade ettiğine göre 1 ve 2 Kasım 1888 tarihli mektupta sanatseverler için bu olayı tölere edecek bir unsur da var. Sanatçılar geneleve resim çalışması yapmak için gittiklerini belirtirken bu ziyaretin hayal güçleri için çok verimli olduğunu da sözlerine ekliyor.

​Öte taraftan 1888’in ilerleyen günlerinde Van Gogh ve Gauguin’in yaptığı çalışmalarda görülen cafe ve yerleşimlerin bu ziyaretle ilgisi olabileceği ifade ediliyor. Genelev, Van Gogh’un 1888 yılında Yellow House isimli resminde ölümsüzleştirilmişti.

The Yellow House (The Street), 1888 by Vincent van Gogh. Photograph: Van Gogh Museum

0
1000
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage