24 HAZİRAN, CUMA, 2022

The National Gallery Ünlü Sanat Eserlerini Birleşik Krallık’ta Dolaştırıyor

The National Gallery, 200. yıldönümü için Constabl’ın The Hay Wain'i, Botticelli’nin Venus and Mars’ı ve Renoir’in The Umbrellas’ı da dahil olmak üzere 12 ünlü sanat eserini Birleşik Krallık’ta dolaştıracak. 10 Mayıs 2024’te 12 kurumda eş zamanlı açılacak olan sergilerde yer alacak olan eserlerden bazıları daha önce The National Gallery tarafından başka bir ülkeye hiç ödünç verilmemişti.

95 milyon sterlin değerinde 200 yıllık eserlerin sergileneceği gösterimler içerisinde gişe rekorları kıran bir Van Gogh gösterisi, koleksiyonun dünya çapında erişilebilir olmasını sağlamak için yeni bir dijital galerinin oluşturulması, İngiltere’de bir sanat atölyesi gezisi ve Londra’daki Trafalgar Meydanı’ndaki The National Gallery’nin sitesinin yenilenmesi planları da yer alıyor.

Turner Ödüllü sanatçı Jeremy Deller, 200 yıllık kamusal sanatı kutlayacak bir eser yaratmakla görevlendirildi. Ayrıca galerinin en ünlü eserlerinden biri olan Van Gogh’un Ayçiçekler’i ile ilgili olarak bir “sürpriz” duyuru da yapılacak.

Kültür Bakanı Nadine Dorries, sanatın sadece ayrıcalıklı bir azınlıkla değil, herkesle paylaşmak için olduğunu söyledi ve ekledi: “Yıllar içinde bu fikirle bağlantımızı kaybettik, ancak The National Gallery’nin gerçekten anladığı bir şey ve kültür sekreteri olarak bana rehberlik eden ana konu bu… Kim oldukları veya nereden geldikleri önemli değil, herkesin birinci sınıf sanat ve kültürümüze erişmesini istiyorum.”

12 başyapıt, Birleşik Krallık’ın dört ülkesindeki 12 müze ve galeriye gönderilecek. Eserlerden ikisi daha önce The National Gallery tarafından hiç ödünç verilmemişti. Botticelli’nin Venus and Mars’ı ve İngiltere’de şimdiye kadar üretilmiş en büyük resimlerden biri olan The Wilton Diptych, The National Gallery tarihinde ilk kez Londra dışında sergilenecek.

The National Gallery direktörü Dr Gabriele Finaldi, bunun şimdiye kadar üstlendikleri en iddialı ulusal program olduğunu söyledi. Finaldi bunun bütün ulusun dört bir yanına ulaşmakla ilgili olduğunu belirterek şöyle söyledi: “Faaliyetlerin önemli bir kısmı bölgesel yerlerde ve çoğunlukla ücretsiz. Ayrıca küresel olarak ulaşmak ve Birleşik Krallık’ı tanıtmak istiyoruz.”

Program Mayıs 2024’te açılacak. 12 başyapıta ev sahipliği yapacak 12 mekân ise daha sonra açıklanacak.

12 Ulusal Hazine:

A Young Woman standing at a Virginal - Vermeer
The Supper at Emmaus - Caravaggio
The Toilet of Venus - Velázquez
The Fighting Temeraire - JMW Turner
The Water-Lily Pond - Monet
Self Portrait as Saint Catherine of Alexandria - Artemisia Gentileschi
The Umbrellas - Renoir
The Hay Wain - Constable
Whistlejacket - Stubbs
Venus and Mars - Botticelli
The Wilton Diptych - unknown
Self Portrait at the Age of 34 - Rembrandt

The National Gallery, yaklaşık 200 yıl önce Parlamento tarafından halkın kullanımına yönelik bir tablo koleksiyonu oluşturmak üzere kuruldu. Ancak son iki yüzyılın büyük bir bölümünde, halkın sanatı görmesinin tek yolu bizzat Londra idi. Tüm koleksiyon yalnızca bir kez taşındı; ancak daha geniş bir kitleye hitap etmek için değil, Alman bombalarından korumak için. İkinci Dünya Savaşı’nda, 2.000 resmin tamamı güvenli bir şekilde saklanması için Snowdonia’daki eski bir taş ocağında saklanmadan önce Galler’deki geçici alanlara nakledildi. Gwynedd, Blaenau Ffestiniog’daki Manod Taş Ocağı bombalamaya karşı neredeyse etkilenmeyecek kadar dayanıklıydı. Çok gizli bir girişimde Turner, da Vinci, Van Dyck ve diğer eski ustaların eserleri, savaş bitene kadar Manod dağının kalbindeki büyük bir mağarada hava geçirmez, iklim kontrollü tuğla kulübelere yerleştirildi. Eserlerin Galler’e dönmesi on yıllar aldı. Birleşik Krallık vergi mükelleflerinin koleksiyonu finanse etmesine ve ortak sahibi olmasına rağmen kurumun eserleri zaman geçtikçe başkalarına ödünç vermesi sebebiyle bir İngiltere vatandaşının Rembrandt’lardan veya Monet’lerden birini yurtdışındaki bir müzede görmesi Birleşik Krallık’taki bir galeride görmesinden daha olası hâle geldi.

Son yıllarda galeri, sanatını dünya çapında daha geniş kitlelere yayma çabasını hızlandırdı. 2018’de 17. yüzyılın ünlü İtalyan sanatçısı Artemisia Gentileschi’nin bir otoportresini satın aldıktan sonra resmi müze ve galerilere değil, farklı türden insanların gerçekten görebileceği yerlere İngiltere turuna çıkardı. Eser, Yorkshire’daki bir doktorun ameliyathanesinde, Newcastle’da bir kız okulunda, Glasgow’da bir kütüphanede ve hatta Surrey’de bir kadın hapishanesinde sergilendi.

Kaynak: BBC

Künye:
1. The Wilton Diptych
2. Monet, The Water-Lily Pond
3. Artemisia Gentileschi, Self Portrait as Saint Catherine of Alexandria
4. Van Gogh, Sunflowers 
5. Renoir, The Umbrellas
​6. Botticelli, Venus and Mars


0
2288
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage