30 HAZİRAN, SALI, 2020

The British Book Awards 2020’nin Kazananları Açıklandı

The British Book Awards 2020’nin kazanan isimleri belli oldu. Yılın Kitabı ödülüne değer görülen Candice Carty-Williams, bu durumdan dolayı hem “gururlu” hem de “üzgün” olduğunu açıkladı. Queenie isimli romanıyla ödüle değer görülen Candice Carty-Williams, bu ödülü kazanan ilk siyah yazar olarak da tarihe geçti.

Eleştirmenler tarafından oldukça başarılı bulunan Queenie, Lisa Taddeo, Oyinkan Braithwaite ve Margaret Atwood gibi birçok önemli ismin çalışmalarını gerisinde bıraktı.

Yılın kitabına değer görülen çalışmasıyla dikkatleri bir ânda üzerine çeken Candice Carty-Williams, Bernardine Evaristo ile birlikte yılın en çok konuşulan yazarları arasındaki yerini aldı. Evaristo da geçtiğimiz süreçte Girl, Woman, Other isimli romanıyla Booker’a değer görülmüştü.

Carty-Williams, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Bu yılın kazananı olarak tam olarak ne hissettiğim konusunda emin değilim. Evet, kendimle gurur duyuyorum ve kitabın bir ân önce raflardaki yerini alması için inanılmaz bir takımla çalıştığım için müteşekkirim. Ama bir o kadar da üzgün ve tuhaf hissediyorum. Zira ben, bu ödül düzenlendiğinden beri onu kazanan ilk siyah ve kadın yazarım!”

Bu durumun her ne olursa olsun geleceğe dair umut verdiğini söyleyen Carty-Williams, açıklamarına şöyle devam etti:

“Yine de bu ödülü kazanmak beni umutlandırdı. Ben bunu başaran ilk yazarım ve kitap endüstrisinin uyanmaya başladığını görmekten dolayı mutluyum. Bunu başaran son kişi olmayacağımdan da eminim.”

Carty-Williams'ın romanı genç bir Jamaikalı kadının hikâyesini okurlarla buluşturuyor. “Siyah Bridget Jones” olarak ifade edilen karakter, kitap boyunca kendisi ve çevresindeki insanlarla yüzleşmek zorunda kalıyor, yaşamını nasl idare edeceği konusunda çeşitli sorunlarla yüzleşiyor. Karakter, öte taraftan sık sık Bridget Jones ile kıyaslanıyor ve bir türlü Jones olamayışının altındaki nedenleri gözler önüne seriyor.

Öte taraftan kitabın politik bir yanı da olduğunu söyleyen yazar, Stylist’e yaptığı açıklamada ana karakterin hikâyesinin arka planında birçok önemli detayın olduğunu da sözlerine ekliyor.

Yılın Kurgu Kitabı

Bernardine Evaristo - Girl, Woman, Other (Hamish Hamilton)

Yılın Suç ve Gerilim Kitabı

Oyinkan Braithwaite - My Sister, the Serial Killer (Atlantic Books)

Yılın Kurgu “İlk Kitabı”

Candice Carty-Williams – Queenie (Trapeze)

Kurgu Dışı: Yılın “Yaşam Tarzı” Kitabı

Kate Allinson and Kay Featherstone - Pinch of Nom (Bluebird)

Kurgu Dışı: Yılın “Anlatı” Kitabı

Lisa Taddeo - Three Women (Bloomsbury Circus)

Yılın Sesli Kitabı

Margaret Atwood – The Testaments (Penguin Random House Audio)

Yılın Kurgu Çocuk Kitabı

Holly Jackson - A Good Girl's Guide to Murder (Electric Monkey)

Yılın Resimli ve Kurgu Dışı Çocuk Kitabı

Julia Donaldson, illüstratör Axel Scheffler - The Smeds and The Smoos (Alison Green Books)

Yılın İllüstratörü

David McKee

Yılın Yazarı

Bernardine Evaristo

Yılın Kitabı

Candice Carty-Williams – Queenie (Trapeze)

Kaynak: BBCThe Book Seller

0
712
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage