19 MAYIS, SALI, 2020

Shakespeare and Company Ünlü Müşterilerinin Okuma Alışkanlıklarını Ortaya Çıkartıyor

Paris’in ünlü ve köklü kitapçılarından Shakespeare and Company, uzun tarihi boyunca kendisini ziyaret etmiş ve kitap satın almış müşterilerinin okuma alışkanlıklarını okurlarla paylaşıyor. Kitapçının ödünç verdiği veya sattığı kitaplardan oluşan liste,  Shakespeare and Company’nin verilerini dijitalleştirme projesi kapsamında yeniden elden geçiriliyor. Listede kitapçıyı oldukça sık ziyaret eden ve dükkânın daimi müşterilerinden olan Ernest Hemingway, James Joyce ve Gertrude Stein gibi edebi titanların okuma alışkanlıkları açıkça ortaya konuluyor.

Sylvia Beach tarafından 1919 yılında Paris’te açılan Shakespeare and Company, okurlara özellikle İngilizce kitap bulma konusunda yardımcı olmasıyla tanınıyor. Açıldığı yıllarda İngilizce kitabın oldukça pahalı ve zor ulaşılabilir nesneler olması, kitapçının değerini daha da ön plana çıkarıyor. Bu özelliğinden dolayı birçok sanatçı ve yazar tarafından bir merkez olarak kabul edilen kitapçı, bu özelliğiyle tarihi boyunca fark yaratmasıyla anılıyor. Konukları arasında Aimé Césaire’dan Simone de Beauvoir’a, Jacques Lacan’dan Walter Benjamin’e, Ernest Hemingway’den James Joyce’a kadar birçok önemli ismin yer aldığı kitapçı, dijital çalışmaları ile bu isimlerden geriye kalanları okurlarla paylaşıyor.

Shakespeare and Company’nin dijital kayıtları birçok önemli belge ve elyazısı okuma kartı/fişi içeriyor. Mesela kitapçıdaki bir el yazısı karta göre Ernest Hemingway 1925 yılında, henüz ilk romanı The Old Man and the Sea’yi yayımlamadan önce kitapçıdan Joshua Slocum’un anı türündeki kitabı Sailing Alone Around the World’ü ödünç almış. Bir başka kayıtta ise Gertrude Stein, TH Crosfield’ın tarihi romansı A Love in Ancient Days gibi ilginç bir eseri satın almış.

The American Library Association’a göre aslında müşterilerinin tüm kişisel verilerini yok etmesi gereken kurum, bunu gerçekleştirmeyek günümüze önemli bir miras bırakıyor. Princeton Üniversitesi’nde İngilizce profesörü olan ve Shakespeare and Company’nin arşivini dijitalleştiren ekibin başında yer alanJoshua Kotin, Beach’in bu davranışıyla okurlar için oldukça değerli bir iş gerçekleştirdiğini ve bu durumdan oldukça memnun olduğunu belirtiyor.

Kaynak: The Guardian ​

0
1567
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage