30 EYLÜL, ÇARŞAMBA, 2020

Sanatçı Gil Bruvel’in Tahta Çubuklardan Meditatif Yüzleri

Sanatçı Gil Bruvel, zihnin herhangi bir yargılama olmaksızın bağımsız olarak olayları gözlemlemesi sağlayan introspektif uygulama “vipassanā meditasyonu” üzerinde 40 yıldan fazla bir süre çalıştı. Bu çalışmalar sırasında düşüncenin derinliklerinden kendisine bir dizi yüz oluştururken, on yıllardır süren bu ilginç ritüel felsefesinden öğrendiklerini de heykellerine taşıdı. Ağzı ve gözleri kapalı olan heykeller, izleyicilere sakinlik ve dinginliği yakından hissettiriyor ve Gruvel’in ifadesiyle onları, merkezinde huzurun olduğu başka bir dünyanın içerisine sürüklüyor.

Şekil ve boyut olarak farklı ölçeklerde olan çubuklar, önce yakılıp ardından gradyanlarla boyanıyor ve ahşap tutkalı kullanılarak farklı biçimlerde birbirlerine bağlanıyor. Bu da bir yandan figürlerin pikselli görünmesini sağlarken öte taraftan ona yakından bakanların kare ve dikdörtgenleri farklı bir şekilde algılamasını sağlıyor. Gruvel, konuyla ilgili olarak Colossal’a yaptığı değerlendirmede çalışmaya uzaktan bakıldığında ortaya “tutarlı bir bütün çıktığını ve mevcut kaostan kendisine bir yüz elde ettiğini,” ifade ediyor. Çalışma, farklı formlar aracılığıyla izleyicilere asamblajlar, insanın doğasında olan karmaşıklık ve çelişkiler bağlamında görsel bir metafor sunuyor.

Bruvel, zihnin soyut işleyişine odaklanmak için heykellerin ön cephesindeki figüratif tasvirlere dikkat çekiyor. Sanatçı ayrıca, “Pikselleşme benzeri çubuk uçlarının bir araya getirilmesi, duygu, duyum ve düşüncenin gizli alanını, yani iç evrenimizi işaret ediyor. Parçalar arası renk geçişleri, göldeki dalgalanmalar gibi aklımızdan geçen ve bizde iz bırakan duygu ve bilinç akışını temsil ediyor,” açıklamasında da bulunuyor.

Bruvel tarafından ortaya çıkarılan bu ilginç heykel serisinin görsellerine ve sanatçı hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

​Kaynak: Colossal

0
1778
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage