17 EYLÜL, PERŞEMBE, 2020

Plaklar 1980'lerden Bu Yana İlk Kez ABD’de CD’lerden Fazla Satıyor

The Recording Industry Association of America’nın (RIAA) son yayımladığı verilere göre, plaklar ABD'de 1980'lerden bu yana ilk kez CD'lerden daha fazla satıyor. 2020'nin ilk yarısına ilişkin olarak hazırlanan rapor, plak satışlarının fiziksel müzik gelirinin %62'sini oluşturduğunu da gösteriyor.

Kayıt altındaki müzik endüstrisinde 2020'nin ilk yarısına ilişkin bir raporda şu ifadelere yer veriliyor: “232 milyon dolarlık vinil albüm gelirleri, toplam maddi gelirlerin %62'sini oluşturdu ve bu 1980'lerden bu yana bu tür bir süreç boyunca plak satışlarının ilk kez CD'lerin önüne geçtiği bir dönem olarak tarihe geçti.”

Rapor ayrıca plak satışlarının kayıt altındaki toplam müzik gelirinin yalnızca %4'ünü oluşturduğunu da ortaya koydu.

Gerçek zamanlı programlar ise pazardaki hakimiyetini artırmaya devam ediyor. 2020'nin ilk yarısında gelirin %85'ini oluşturan canlı projeler, geçen yıla kıyasla daha fazla maddi kazanç sağlayarak payını 4.8 milyar dolara çıkardı. Dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilen ve indirilerek kaydedilen şarkılar ise bu gelirin %6'sını oluşturuyor.

ABD dinleyicileri, reklamsız müzik dinlemek için premium hizmetlere ödediği faturalarda ise 2019'un ilk yarısına göre ciddi bir artış sağladı. Bu tür hizmetler için gerçekleştirilen alım hacmi 58.2 milyon dolardan 72.1 milyon dolara çıktı.

​Vinil’in popülaritesi İngiltere'de de artmaya devam ediyor. Satışlar bir önceki yıla kıyasla %4.1 arttı, ancak büyüme hızı son on yılın ortasındaki "vinil canlanma"sının ardından tekrar yavaşladı.

​Kaynak: The Guardian

0
1184
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage