02 ŞUBAT, ÇARŞAMBA, 2022

Picasso’nun 100 Fotoğrafı Photo Elysée’ye Bağışlandı

Amerikan savaş fotoğrafçısı David Douglas Duncan’ın 1956 ve 1973 yılları arasında çektiği Pablo Picasso’nun samimi dünyasını yansıtan 100 fotoğrafı, İsviçre’nin Lozan kentinde yer alan fotoğraf müzesi Photo Elysée’ye bağışlandı.

Bir sanat efsanesine göre David Douglas Duncan, Picasso’nun fotoğrafını çekme şansını 1956 yılında La Californie’nin zilini çaldığında yakaladı. Duncan, evin kapısını açan Picasso’nun karısı Jacqueline Roque tarafından içeri davet edildi ve sanatçıyı küvette sırılsıklam olarak buldu. Bu olağandışı girişten sonra ikili, 1973 yılında Picasso hayatını kaybedene kadar 17 yıllık bir dostluk geliştirdi. 2018’de hayatını kaybeden Duncan, Picasso’yu çekmek için özel yapım bir Leica M3D kullandı ve onu çoğunlukla yaratıcılık anlarında fotoğrafladı. Her fotoğraf mevcut ışık koşullarında çekildi ve hatta kameranın sesinin ressamı rahatsız etmemesi için son derece sessiz perdelerle değiştirildi. Picasso hayatı boyunca birçok büyük fotoğrafçı tarafından fotoğraflandı ancak “ismael” dediği Duncan’la olan dostluğu özellikle büyüleyiciydi çünkü Amerikalı foto muhabiri Duncan savaş haberleri yapmak konusunda diğer sanatçılardan daha tecrübeliydi.

Duncan, Picasso ile ilişkisi hakkında şunları söyledi: “Ben bir sanatçı ya da sanat tarihçisi değildim... Ben sadece sevdiği bir adamdım, kameralı bir adam. Daha fazlası değil. Biz sadece iki adamdık. Sanat uzmanı olmadığımı ve benden beklediğinin de bu olduğunu vurgulamak çok önemli.”

Duncan’ın yalnızca temel düzeyde İspanyolcası vardı, Picasso ise İngilizce bilmiyordu. Yani ikili sadece birkaç kelimeyle iletişim kurabiliyordu. Duncan bunu “Picasso’nun evindeyken çok, çok az konuşurdum.” diyerek açıkladı. Dil engeline ve görünüşte farklı iki dünyadan olmalarına rağmen, iki adam sıkı arkadaştı ve dostlukları sayesinde 20. yüzyılın en büyük sanatçılarından birinin hayatına ve çalışmalarına şahit olabiliyoruz.

Photo Elysée’nin Direktörü Tatyana Franck şunları söyledi “David Douglas Duncan’ın yaptığı bağış, Photo Elysée için pek çok açıdan olağanüstü.” ve ekledi “1950’lerde bir dönüm noktası olan This is war! kitabının yazarının fotoğraf çalışmalarıyla koleksiyonlarımızı zenginleştirmemize, 20. yüzyılın en büyük sanatçısının tüm yaratıcı sürecini gösteren olağanüstü bir kazanımla donatmamıza izin veriyor.”

Photo Elysée’ye yapılan bu bağışta ayrıca Pablo Picasso ve David Douglas Duncan’ın Gjon Mili tarafından çekilmiş iki portresi ve Judy Caravaglia’nın bir baskısı da yer alıyor.

Kaynak: Designboom

photo © david douglas duncan/succession picasso 2022

0
2386
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage