30 HAZİRAN, ÇARŞAMBA, 2021

Picasso ve Mondrian’ın Çalınan İki Tablosu Bulundu

Dokuz yıl önce bir Yunan galerisine yapılan soygun sırasında çalınan Pablo Picasso’nun Head of a Woman tablosu bulundu. Polis, 49 yaşındaki bir inşaat çalışanının Picasso’nun Head of a Woman tablosunu ve Hollandalı sanatçı Piet Mondrian’ın Stammer Windmill eserini çalmaktan tutuklandığını söyledi.

2012 yılında Atina Ulusal Galerisi’ne (Athens National Gallery) yapılan soygunda iki hırsız suçlanıyordu. Sanat eserleri, sabahın erken saatlerinde yedi dakika süren soygunda çerçevelerinden çıkarılarak çalınmıştı. Ayrıca polis İtalyan sanatçı Guglielmo Caccia’nın 16. yüzyıldan kalma kalem ve mürekkeple yaptığı bir eserin de çalındığını ancak şüphelinin eserin hasar gördüğünü ve onu tuvalete attığını söylediğini açıkladı. Polis Picasso’nun Head of a Woman eserini ve Mondrian’ın 1905 tarihli Stammer Windmill eserini pazartesi günü geç saatlerde kurtarıldığını ve ertesi sabah gazetecilere açıklandığını belirtti.

Kültür Bakanı Lina Mendoni gazetecilere verdiği demeçte sanat eserinin satılmasının imkânsız olduğunu çünkü tablonun arkasına Picasso’nun “Yunan halkı için Picasso’dan bir övgü” yazdığını söyledi. Picasso eseri, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası’na karşı Yunan direnişinin onuruna Atina’daki Ulusal Galeri'ye vermişti. 1939’da boyanmış bu Kübist eser, Picasso’nun sevgilisi Dora Maar’ın bir dizi portresinden biri.

Yapılan basın toplantısında polis 49 yaşındaki zanlının hırsızlığı itiraf ettiğini ve soygunu altı ay önceden planladığını açıkladı. Toplantıda, zanlının güvenlik görevlilerinin ve diğer personelin hareketlerini neredeyse her gün izlediği, gardiyanların sigara molası verdiği zamanları takip ettiği belirtildi. Polis, 9 Ocak 2012’de zanlının binanın başka bir bölümünde yanlış alarm vererek müzenin zemin katına girdiğini açıkladı. Yapılan soygunda birkaç dakika içinde dört eser çalındı, ancak tahminlere göre ikinci bir Mondrian tablosu kaçış sırasında düştü. Polis, zanlının tabloları yıllardır evinde sakladığını ve satmaya niyetinin olmadığını söyledi. Zanlının son zamanlarda Atina’nın dışındaki bir depoya taşıdığı bu eserler polis tarafından sağlam bir şekilde ele geçirildi. Müzenin güvenlik sistemi ise soygundan sonra yükseltildi.

Kaynak: BBC

0
2606
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage