21 EKİM, ÇARŞAMBA, 2020

Peru’da 2.000 Yıllık Bir Kedi Jeoglifi Keşfedildi

Peru’daki arkeologlar Peru Mirador Natural Hill'in yanındaki bir yamaçta uzanan yaklaşık 2.000 yıllık 37 metre uzunluğunda bir kedi jeoglifini ortaya çıkardı.

Arkeologlar, daha önceden keşfedilen örümcek, maymun, sinekkuşu, balina ve balığı tasvir eden bir dizi jeoglifin bulunduğu UNESCO Dünya Mirası alanı olarak tanınan Nazca sahasında 37 metrelik bir kedi gravürünü ortaya çıkardılar. Kedi görünümü, MÖ 200-100 arasındaki Geç Paracas dönemine kadar uzanıyor ve bu da onu bölgedeki en eski jeoglif yapıyor. Kabarık gözleri ve çizgili kuyruğu ile solmuş bir görünümü olan kedi jeoglifi, 30-35 cm kalınlığında çizgilerle altındaki daha açık renkli ana kayayı ortaya çıkarmak için toprağın üst katmanlarının kazılmasıyla ortaya çıkarılıyor.

Peru Kültür Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Figür zorlukla görünüyordu ve oldukça dik bir yamaçtaki konumu ve doğal erozyonun etkileri nedeniyle kaybolmak üzereydi" dedi. Kedi, Nazca kültüründen önce gelse de bakanlığa göre, kedi çizimleri Paracus toplumunda da yaygındı ve kumaşlarda, seramiklerde ve diğer ikonografik nesnelerde de görünüyordu. Benzer tarih öncesi çizimlerin Nazca sahasında bulunan birçok jeoglifi etkilediği düşünülüyor.

Nazca’da rastlanan bu figürler daha önce uzaydan çekilen fotoğraflar aracılığıyla keşfedilmişti. Jeoglifler boyutları nedeniyle yanına gittiğinizde oldukça zor görünmesine rağmen ancak gökyüzünden bakıldığından tespit edilebilecek figürler olarak karşımıza çıkıyor.

​Kaynak: Colossal

0
1592
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage