30 HAZİRAN, SALI, 2020

Parisli Arkeologlara Kaçakçılık Suçlaması

New York’taki Metropolitan Museum’a altın bir lahit satan Parisli koleksiyoner ve Akdeniz arkeolojisi uzmanı Christophe Kunicki hakkında dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla dava açıldı.

Fransız yargı kaynaklarından elde edilen bilgilere göre Christophe Kunicki ve eşi Richard Sampaire hakkında 2018 yılında gerçekleştirilmeye çalışılan bir satış nedeniyle dava açıldı. Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde Akdeniz havzasından birçok değerli eserin Avrupa ve Amerika’ya kaçırıldığının tespit edilmesi üzerine hareket geçen ekipler, bu süreçte çeşitli objelerin de takibini gerçekleştirdi. Bu objelerden birisi olan ve 2011 yılında Arap Baharı sırasında Mısır’dan kaçırıldığı tespit edilen altın lahit, Amerika’da satışa sunuldu. Haberin duyulmasının ardından harekete geçen Mısır, eserin kendi topraklarından usulsüz bir şekilde kaçırıldığını belgeleriyle birlikte ispatladı. Bu gelişme üzerine Mısır’a teslim edilen eserin ardından objeyi satışa sunan arkeologlar hakkında kaçakçılık davası açıldı.

Davanın hangi aşamalardan geçeceği henüz kesinleşmezken Christophe Kunicki ve Kunicki’nin asistanı da olan kocası Richard Sampaire geçtiğimiz gün Paris’te ifade verdi. Cuma günü davaya bakan ilgili hâkim Jean-Michel Gentil, davalıların denetimli olarak serbest bırakılmasına karar verdi.

​Şu ana kadar ciddi bir gelişmenin yaşanmadığı dava, ilerleyen tarihlerde yeniden görüşülecek.

0
796
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage