09 EYLÜL, ÇARŞAMBA, 2020

Oscar’dan En İyi Film Adayları İçin Yeni Gereklilikler

Oscar, 2024 yılında düzenlenecek 96. Akademi Ödülleri ile birlikte En İyi Film adayları için çıtayı yükseltmeye hazırlanıyor.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, tarihi bir gelişmeyle geçtiğimiz Salı günü, cinsiyet, cinsel yönelim, ırk, etnik köken ve engellilik gibi konuları kendisine referans alan ve fırsat eşitliliğini teşvit etmek isteyen yapımları desteklemek için En İyi Film kategorisinde yeni reformlar yaptı.

Film akademisi, bu kapsamda dört geniş temsil kategorisi oluşturdu: ekran, çevre, stüdyo, filmin gelişim ve gösteriminin diğer yönlerini içeren eğitim ve gelişme fırsatları. Akademi, filmlerin festival kapsamında En İyi Film olarak değerlendirilebilmesi için bu dört yeni standarttan ikisini karşılaması gerektiğini açıkladı.

Bu yeni plan üzerine hazırlanan her kategori kendi içerisinde ayrıntılı alt kategorilere de sahip. Ekrandaki temsil standardını karşılamak için, bir filmin ya istenen şartları karşılayan en az bir baş karaktere sahip olması ya da yeterince temsil edilmeyen bir ırk veya etnik gruptan önemli bir destekleyici karaktere sahip olması gerekiyor. Benzer şekilde ikincil rollerin en az % 30'unun ekranlarda yeterince bulundurulmayan topluluklardan olması isteniyor; buna paralel olarak ana hikâye, tema veya anlatının da yeterince göz önünde bulundurulmayan bir topluluğa odaklanması gerekiyor. Akademiye göre yeterince temsil edilmeyen gruplar arasında kadınlar, beyaz olmayanlar, LGBTQ + insanlar veya engelli insanlar bulunuyor.

Bir filmin yapımcılarına verilen En İyi Film ödülü, her film akademisi üyesinin oy verebileceği bir kategoridir. Bu yıl Güney Kore filmi Parasite, ödülü kazanan İngilizce olmayan ilk film olarak tarihe geçti. 

Oscar ödülleri kapsamında diğer tüm kategorilerin ise mevcut şartlarda devam ettirileceği belirtildi.

Akademi başkanı David Rubin ve CEO Dawn Hudson yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Filmlerdeki unsurlar hem film yapımında hem de onlarla bağlantı kuran izleyicilerdeki küresel etki alanımızı yansıtacak şekilde zaman içinde genişleyip gelişmelidir. Bu yeni standartların sektörümüzde uzun süreli temel değişimler için bir katalizör olacağına inanıyoruz.”

Yeni standartlar, akademi yöneticileri DeVon Franklin ve Jim Gianopulos liderliğindeki bir grup ile the Producers Guild of America arasındaki istişareler sonucunda geliştirildi. Ekip, bu kapsamda British Film Institute ve British Academy of Film and Television Awards tarafından kullanılan çeşitlilik standartlarını dikkate aldı.

Bu değişiklikler 25 Nisan 2021 tarihine ertelenen 93. Akademi Ödülleri’ni etkilemeyecek ve mevcut şartlarda ödüle başvuran filmler kabul edilecek.

​Kaynak: The Guardian

0
1345
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage