07 ARALIK, PAZARTESİ, 2020

Nobel Edebiyat Ödülü’nün Bu Yılki Sahibi Louise Glück’ün Yeni Şiirleri 2021'de Yayımlanacak

2020 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanarak bu ödülün 16. kadın sahibi olan Louise Glück’ün yeni şiir kitabı Winter Recipes, 2021 yılının sonbaharında Collective yayınevinden yayımlanacak.

2020 Nobel Edebiyat ödülünü kazanan ve akademinin ödülün gerekçesinde “sade güzelliği ile bireysel varoluşu evrensel kılan kusursuz şiirsel sesi için” ifadesine yer verdiği Louise Glück, bugüne kadar 12 şiir kitabı ve iki deneme kitabı yayımladı. 77 yaşındaki şair aynı zamanda daha önce Pulitzer ödülü, the National Book ödülü, the National Humanities madalyası ve American Academy of Arts and Letters’tan şiir dalında altın madalya kazanmıştı.

Glück’ün uzun süreli yayıncısı Carcanet’in genel müdürü Michael Schmidt şunları söyledi: “Carcanet, Louise'i The Wild Iris ile 1990'larda yayımlamaya başladı ve biz onun tüm koleksiyonlarını ve denemelerini yayımlamaya devam ettik. Artık Nobel Edebiyat Ödülü sahibi olduğu için onun yayıncısı olarak devam edebilmek büyük bir zevk.”

ABD'de 2017'de yayımlanan çağdaş şiir üzerine denemelerden oluşan bir koleksiyon olan American Originality, Nisan ayında İngiltere'de yayımlanacak. Schmidt, bunu "Rilke, Pinsky ve Dobyns gibi kariyeri boyunca Glück'ün ilgisini çeken şairlerin bilgili analizleri de dahil olmak üzere güçlü ve açıklayıcı bir kritik başarı" olarak tanımladı. Penguin, geçmiş çalışmalarından bazılarını yeniden yayınlama planlarını da duyurdu. Şairin derlenmiş bir eseri olan Poems 1962-2012ve genellikle Glück’ün başyapıtı olarak kabul edilen Persephone mitinin yeniden uyarlaması olan 2006 koleksiyonu Averno.

Nobel kabul konuşması Pazartesi günü kamuoyuna açıklanacak olan Glück, bugüne kadar galibiyetinden neredeyse hiç bahsetmedi. 8 Ekim'de kazanmakla ilgili ne hissettiği sorulduğunda, “Çoğunlukla sevdiğim insanlarla günlük hayatın korunmasıyla ilgileniyorum” dedi. “Yıkıcı. (Telefon) her zaman çalıyor. Şimdi çalıyor.” Aynı gün evinin önünde basına konuşurken, bekleyen arabaya binmeden önce “heyecan ve sevinç” hissettiğini söyledi. Ayrılmadan önce ise “Bütün gün beklemek zorunda kaldığınız için üzgünüm” dedi.

​Kaynak: The Guardian

0
3715
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage