17 KASIM, SALI, 2020

Neon Pelerinli Tate Britain Renkli Bir Enstalasyonla Diwali'yi Kutladı

Tate Britain, sanatçı Chila Kumari Singh Burman'ın yeni yerleştirmesi “Remembering a Brave New World” (Cesur Yeni Dünyayı Hatırlamak) ile Hinduların ışık bayramı Diwali’yi kutluyor. Londra müzesi Tate Britain’i neon bir battaniyeyle saran enstalasyon, müzenin ön cephesinin görkemli sütunlarını süslemelerle maskeliyor.

Halka açık enstalasyon “Remembering a Brave New World”, beş günlük Hint ışık festivali Diwali'nin başlangıcına denk gelecek şekilde 14 Kasım’da ortaya çıktı ve çevredeki alana sürekli değişen bir ışıltı yaymaya başladı. “Remembering a Brave New World”de, renkli semboller, popüler kültür referansları ve dini ikonografikler, neoklasik yapıyı ışıklı bir kutlama alanına dönüştürdü.

Derleme koleksiyon, çok renkli dondurma kamyonu gibi parçalarda tezahür eden Punjabi Liverpudlian’ın kendi yaşamından ve aile geçmişinden yararlanıyor. İngiltere'ye taşındıktan sonra babasının, çocukluğuna damgasını vuran bir deneyim olan araçlardan birini satın almasına odaklanıyor. Enstalasyonda yer alan diğer unsurlar Birleşik Krallık'ın emperyalizm tarihine dikkat çekiyor. Örneğin, binanın tepesindeki Britannia figürü, Hindu kurtuluş ve güç tanrıçası Kali ile kamufle edilirken, aşağı bölge 1857'de Hindistan'ın İngilizlere karşı direnişinin savaşçısı ve lideri olan Jhansi'li Rani'ye odaklanıyor. Burman, Dezeen ile yaptığı röportajda “Binaları bu şekilde eleştirmek önemlidir çünkü çok Avrupa merkezlidirler. Öyleyse, düşündüm: Neden şu anda hepimizin yaşadıklarını yakalayan bir şey yapmayalım? Bir neşe ve ışığa ihtiyacı olduğunu hissettim. Diwali ise kötülüğe karşı iyilik, umut, birlik ve tünelin sonundaki ışık…”

Parlayan Hindu tanrıları, zenginlik ve saflık tanrıçası Lakshmi ve refah tanrısı Ganesh de dahil olmak üzere pencereler ve kemerler boyunca yayılıyor. Dini figürler, gerçek boyutlu kaplan, tavus kuşu ve dudak çifti gibi daha eğlenceli unsurları yan yana koyuyor. “Remembering a Brave New World”, Tate Britain'ın dört yıldır devam eden kış komisyonu sonucu ortaya çıktı. Devam eden salgın nedeniyle müzenin iç salonları ziyaretçilere kapalı olsa bile, halka açık sanat eserleri Ocak 2021 sonuna kadar sergilenecek. Güç ve kimlik sorularını araştıran Burman'ın projelerini Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

​Kaynak: Colossal​

0
2024
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage