18 EYLÜL, CUMA, 2020

Mermer Detritus, Fabio Viale'nin Anıtsal Yerleştirmesinde Yeni Anlamlar Kazanıyor

İtalyan sanatçı Fabio Viale, İtalya'nın Floransa kentindeki Galleria Poggiali'de devam eden sergisi “Acqua alta High Tide” kapsamında sanatseverlere bir bozulma ve yeniden meydana gelme hikâyesi sunuyor. Bir mermer şelalesi gibi görünen alana yerleştirilen kesilmiş heykel, kap, taştan büst ve uzuv parçaları, zaman içerisinde etkileyici bir görünüm kazanarak ziyaretçilere tüm bu bozulmanın içerisinde bile dikkate değer bir şeyler olabileceğini bir kez daha hatırlatıyor.

Sanatçı, Floransa’da yer alan galerinin tamamen beyaz renkte olan sergi alanını kullanarak odayı 18 ton taş parçası ve mermer heykel kalıntılarıyla doldurdu. Daha sonra bu parçaları tavandan zemine akacak şekilde yerleştiren Viale, ziyaretçiler için görülmeye değer bir yapı oluşturdu. Emergences başlıklı sanat enstalasyonu, aslında sanatçının daha önce Carrara, İtalya'daki Gioia ocağında gerçekleştirdiği Root'la isimli performansın bir aktarımından ibaret. Sanat eseri, izleyicilere taş ocağının 'raveneto'sunun belirli bölümlerini hatırlatıyor. Bu alan, taş ocağı açılırken çıkan boş moloz ve taşların geleneksel olarak yokuş aşağı döküldüğü ve mermer atığın kayalık bir eğimini oluşturduğu bir yer. Viale, Root'la performansının bir parçası olarak daha önce edindiği heykel ve mermer parçalarını kasıtlı olarak bu alana fırlatarak süreci yeniden başlattı. Bu da heykellerin çatlamasına, kırılmasına ve parçalarının zarar görmesine neden oldu. 

Kısmen şekilsiz ve biçimden uzak gibi duran heykeller, şimdi sanatçının Galleria Poggiali'daki kişisel sergisi kapsamında sanatseverlerle buluşuyor.

​Kaynak: Ignant

0
1575
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage