12 NİSAN, SALI, 2022

Louise Bourgeois’nın Erken Dönem Tablolarından Oluşan Koleksiyon Met’te Sergileniyor

New York’ta yer alan Metropolitan Sanat Müzesi, 1911 doğumlu Fransız-Amerikalı sanatçı Louise Bourgeois’nın 1938’de New York’a gelişi ile 1940’ların sonlarında heykele yönelişinin arasında ürettiği ilk kapsamlı resim sergisi olan “Louise Bourgeois: Paintings”i 7 Ağustos tarihine kadar sanatseverlerle buluşturuyor.

Bourgeois bugün en iyi heykeltıraş olarak bilinse de İkinci Dünya Savaşı’nı kapsayan on yılda yarattığı erken dönem eserlerinde, sanatsal sesini ortaya koyarak kariyeri boyunca keşfetmeye ve geliştirmeye devam edeceği temel bir görsel motif grubu oluşturdu. Yeni arşiv araştırmalarının ışığında oluşturulan sergi, sanatçının pratiğinde az bilinen bir bölüme odaklanıyor. Louise Bourgeois’nın Met’teki resim koleksiyonunda, 1938’de Paris’ten New York’a gelişi ile 1949’da resimden uzaklaşarak heykele yönelmesi arasında ürettiği eserler bulunuyor. Bourgeois’nın resimleri büyük ölçüde otoportreler olarak ele alınıyor ve sanatçıyı tanımlamaya ve konumlandırmaya hizmet ediyor. Sergide yer alan eserler, sanatçının İkinci Dünya Savaşı arifesinde Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınmasına eşlik eden yerinden olma duygusuna atıfta bulunuyor. Az görülmüş eserlerden oluşan sergi, Bourgeois’nın Avrupa avangardı hakkındaki derin bilgisini, özellikle de modernist mimariye ve sürrealizme olan ilgisini yansıtıyor.

Ayrıca sergide Louise Bourgeois’nın üç boyutlu alanı temsil etmek için Fransız ve İtalyan Rönesans geleneklerine olan ilgisi de görülüyor. Bu çalışmalarda mimari alanı ileriye dönük temel bir sanatsal kaygı olarak kuran sanatçı, kariyeri boyunca sürekli olarak yeniden ortaya çıkacak görsel bir motifler sözlüğü geliştirdi. Bugün bir heykeltıraş olarak bilinmesine rağmen, Bourgeois’nın sanatsal pratiğinin ana hatlarını resimleri oluşturuyor.

Kaynak: designboom

Künye:
1. Abstract Figure, 1947, Louise Bourgeois © designboom
2. The Runaway Girl, 1938, Louise Bourgeois © designboom
3. Untitled, 1946, Louise Bourgeois © designboom
4. No Swearing Allowed, 1949, Louise Bourgeois © designboom
5. Untitled, 1947, Louise Bourgeois © designboom

0
2375
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage