27 HAZİRAN, CUMARTESİ, 2020

Kuir 2020 İçin Aşk Portreleri

Onur Haftası geçtiğimiz 50 yıl içerisinde dünyanın birçok yerinde büyük etkinlik, festival ve marşlarla kutlanan bir geleneğe dönüştü. Ancak bu yıl pandemi nedeniyle birçok etkinlik ve festival iptal edildi veya ileri bir tarihe ertelendi, kimininse çevrim içi olarak gerçekleştirileceği duyuruldu. Artsy de bu düşünceden yola çıkarak Onur Haftası 2020 kapsamında 14 kuir sanatçının aşk temalı işlerini içeren küçük bir koleksiyon hazırladı.

Artsy’nin küratöryal direktörü Gemma Rolls-Bentley, dünyanın farklı yerlerinden kuir aşkı konu alan farklı türdeki işleri bir araya getirdi. Romantik aşktan arzuya, kuir arkadaşlıktan aile ve topluma kadar birçok unsuru bu üretimlerde görmek mümkün. Öte taraftan bu işler, toplumdaki kuir sorunsallarını görselleştirmek, ortaya kuir yaşamlara dair bir kimlik sunmasıyla da oldukça kritik bir noktada yer alıyor.

Bu ilginç koleksiyon sanat tarihinin baskın heteronormaline meydan okuyan çağdaş sanatçıları içeriyor, kuirin güncel sanattaki yerini göstermesiyle olduğu kadar geçmişini ön plana çıkarmasıyla da büyük bir ilgi uyandırıyor. Matthew Stone ve Gisela McDaniel gibi kendi stüdyosunda üretim yapan sanatçılardan ikonik fotoğrafçılar  Isaac Julian ve Catherine Opie’ye kadar birçok sanatçının işleri bu sayede yeniden görülebiliyor. Öte taraftan 80 ve 90’lı yıllardan günümüze uzanan eserler, kuir sanatın nasıl geliştiğini de gözler önüne seriyor.

​Kuir aşkı tasvir etmenin önemi sorulduğunda Catherine Opie şu ifadeleri kullanıyor: “Eğer biz üretimlerimizde bu tür eylemleri göstermezsek gelecekteki çocuklar bunun görsel bir kültür olarak var olduğunu nasıl anlayacak? Sevgiyi hetereseksüel bir toplumda cesurca ve aleni bir dille ifade edersek ne olur, neden bu konuda sessiz kalmamalıyız? Çünkü aşk, aşktır.”

0
1166
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage